For English recipe, please scroll down
Patirtis. Ką tik po atostogų... Teko pasisvečiuoti gimtinėje, atitrūkti nuo rutinos, savo namų ir kepinių. Nebuvo labai lengva, nes labai pasiilgau rašymo, knisimosi tarp naujų receptų, knygų, žurnalų ir aišku, saldumynų.
Visiškai nuo kepimo taip ir neteko atitrūkti. Kaip tik Lietuvoje užbaigiau mano Facebook'o puslapyje pasklebtą konkursą ir padovanojau nuostabią kepinių knygą vienai iš savo skaitytojų. Knyga jau sėkmingai pasiekė Danguolę ir džiugina skaniais kvepiančiais receptais. Beje, tokią pat knygą (D. Trečiokaitės 'Kvepiantys') parsivežiau namo ir aš pati. Jau brandinu keletą minčių ir kepinių. Tikiuosi greitai su jumis pasidalinti.
Turėjau šiek tiek laiko apmąstymams ir nusprendžiau pasekti Medėjos pavyzdžiu ir šią savaitę paskirti kepiniams iš obuolių. Nebuvo tam anksčiau laiko, užtat dabar yra. Taigi, šią savaitę vien kepiniai iš/su obuoliais. Mano virtuvėje jau laukia pilnas maišas obuolių, lentynoje keli pakeliai miltų, o šaldytuve 'tupi' keli indeliai grietinės, jogurto, grietinėlės ir didelis butelis pieno. Pasistengsiu iškepti, kuo įvairesnių, įdomesnių ar jau pamiltų kepinių. Bus tikrai smagu!
Pirmasis receptas obuolių savaitei - ypatingas. Paklausit kodėl, juk tai paprastas obuolių pyragas. Deja, jis man nepaprastas, o labai brangus ir netgi istorinis. Tai pirmasis mano keptas pyragas apskritai! Jį dar daugiau nei prieš 10 metų (tiksliai nebepamenu, turbūt jau bus apie 15 metų), išmokė buvusi mokytoja ir auklėtoja Aldona. Tai pirmas pyragas, kurį kepiau tėvų namuose ir sulaukiau gerų atsiliepimų. Beje, tai tas pyragas nuo kurio ir prasidėjo mano meilė kepiniams, saldumynams, desertams. Nuo šito pyrago pradėjau mokytis kepimo paslapčių, įgavau drąsos išmėginti kitus pyragus, o vėliau mielinius ir kitus kepinius. Tai pyragas, kuris pakeitė mano vyro požiūrį į kepinius ir pavertė jį 'cukraus maniakiu'. Todėl jis man toks ypatingas.
Seniai nebuvau šito pyrago kepusi. Iš tiesų, net buvau pametusi ir užmiršusi jo receptą. Ir būtent Lietuvoje, per tas trumpas atostogas, atgaminau jo receptą. Turiu padėkoti savo tėčiui, jog tada paprašė iškepti obuolių pyragą. Pyrago receptą atkūriau, pyragas puikiai iškepė ir buvo be galo skanus. Net mano sesuo, kuri nemėgsta keptų obuolių, obuolių pyragų, žaibiškai sušveitė pirmus kelis gabalus pyrago. Įvertino puikiai ir nusprendė būtinai pati jį išmėginti.
Skonis. Drėgnas, minkštas, purus, labai skanus obuolių pyragas su cinamono prieskoniu. Ne per saldus, tobulo skonio ir tekstūros.
Obuolių pyragas
1 puodelis - 250 ml
1 1/2 puodelio miltų
1 1/2 puodelio miltų
1 puodelis cukraus
250 g tirpinto sviesto
5 kiaušiniai
2 šaukšteliai kepimo miltelių
10 nedidelių obuolių
šiek tiek cinamono
šiek tiek cukraus pudros
250 g tirpinto sviesto
5 kiaušiniai
2 šaukšteliai kepimo miltelių
10 nedidelių obuolių
šiek tiek cinamono
šiek tiek cukraus pudros
Gaminimo eiga
1. Miltus ir kepimo miltelius sumaišykite.
2. Sviestą ištirpinkite, šiek tiek atvėsinkite.
3. Kiaušinius išplakite su cukrumi, kol masė pabals. Supilkite sviestą, išmaišykite. Berkite miltus ir gerai viską išsukite.
2. Sviestą ištirpinkite, šiek tiek atvėsinkite.
3. Kiaušinius išplakite su cukrumi, kol masė pabals. Supilkite sviestą, išmaišykite. Berkite miltus ir gerai viską išsukite.
4. Riebalais ištepkite (trupučiu sviestu) ir miltais pabarstykite 28x23 cm kepimo formą.
5. Nulupkite ir supjaustykite obuolius.
6. Į kepimo formą supilkite pusę tešlos, tolygiai paskirstykite supjaustytus obuolius ir ant viršaus supilkite likusią tešlą. Pabarstykite cinamonu.
7. Kepkite apie 40-45 minutes įkaitintoje 180ºC orkaitėje arba kol įsmeigus medinį iešmelį į pyrago centrą, jis liks sausas.
5. Nulupkite ir supjaustykite obuolius.
6. Į kepimo formą supilkite pusę tešlos, tolygiai paskirstykite supjaustytus obuolius ir ant viršaus supilkite likusią tešlą. Pabarstykite cinamonu.
7. Kepkite apie 40-45 minutes įkaitintoje 180ºC orkaitėje arba kol įsmeigus medinį iešmelį į pyrago centrą, jis liks sausas.
8. Atvėsinkite ant grotelių. Apibarstykite cukraus pudra.
I had some time to think and decided this week to bake everything only with apples. So this week only Apple bakes.
My first recipe with apples is special. If you think that Apple cake is not so special, you are wrong. This cake is special for me because it was my first cake which I'd made. My teacher Aldona had taught me how to make it 10 or even 15 years ago. This cake has awakened my desire to bake. It was the first homemade cake which my husband really liked and become addicted to sugar. That's why this cake is so special.
My farther asked to make apple cake when I was in Lithuania. I remembered the recipe, baked the cake and was very happy with the results. Even my sister who doesn't like baked apples, apple cakes/pies, loved this cake. She even promised to make it someday.
Taste. Very delicious, moist, fluffy, soft apple cake with cinnamon spice. Not too sweet, just perfect taste and texture.
What I would do different next time. Nothing. It's perfect.
Apple Cake
Ingredients
1 cup - 250 ml
1 1/2 cup plain flour
1 1/2 cup plain flour
1 cup sugar
250 g melted butter
5 eggs
10 small apples
2 tsp baking powder
some cinnamon powder
some icing sugar
250 g melted butter
5 eggs
10 small apples
2 tsp baking powder
some cinnamon powder
some icing sugar
Instructions
1. Mix the flour and baking powder in a bowl.
2. Melt the butter and cool slightly.
3. Whisk the eggs and sugar until pale. Stir the butter. Pour the flour and mix well.
2. Melt the butter and cool slightly.
3. Whisk the eggs and sugar until pale. Stir the butter. Pour the flour and mix well.
4. Grease and line a traybake with the baking paper.
5. Peel the apples and cut into small pieces.
6. Pour the half if the batter to the 28x23 cm traybake, arrange the apples on top and pour the other half of the cake mixture. Sprinkle with some cinnamon powder.
7. Bake in the preheated to 180ºC oven for 40-45 minutes or until the toothpick inserted in the center of the cake, comes out clean.
5. Peel the apples and cut into small pieces.
6. Pour the half if the batter to the 28x23 cm traybake, arrange the apples on top and pour the other half of the cake mixture. Sprinkle with some cinnamon powder.
7. Bake in the preheated to 180ºC oven for 40-45 minutes or until the toothpick inserted in the center of the cake, comes out clean.
8. Leave to cool on the wire rack. Sprinkle with some icing sugar.
2 komentarai :
Priminei man mano pirmąjį obuolių pyragą. Nors nekepiau jau kokius penkerius metus, bet puikiai galvoje išliko receptas! O gi reiks rytoj išsikepti! Ačiū už tokį priminimą :))
Va kaip puikiai! Lauksiu tavo pyragiuko :) Aš ir džiaugiuos, kad turėjau progą prisiminti šitą paprastą, bet labai skanų pyragą. Tiek metų buvau jį užmiršus. Nepelnytai
Rašyti komentarą