2014 m. spalio 3 d., penktadienis

Karališkas obuolių pyragas / Royal Apple Cake


For English recipe, please scroll down






Patirtis. Ketvirtasis kepinys su obuoliais - Karališkas obuolių pyragas. Kodėl karališkas? Tiksliai net nežinau. Gal todėl, kad atrodo labai gražiai, o viduje net trys skirtingi sluoksniai: pyrago pagrindas, obuoliai ir bezė. 

Receptą parsivežiau iš Lietuvos. Vyro teta pavaišino šiuo pyragu, kai svečiavomės Vilniuje. Tiksliai nežinau, kas šio recepto autorius, nes teta jį kažkada rado internete. Pyragas atrodė įspūdingai, o ir buvo labai skanus. Aš taip pat privalėjau jį išmėginti. Tiesa pasakius, iš tetos parsivežiau dar ne vieną receptą. Teko proga pasirausti tarp kitos šeimininkės užrašų, receptų iškarpų, žurnaliukų. Buvo smagu! Tikiuosi bus skanių atradimų ateityje. 

Dabar šiek tiek apie šio pyrago gaminimo procesą. Buvau labai išsiblaškiusi ir įbėriau dvigubai daugiau cukraus nei reikėjo! Pastebėjau šią savo klaidą tik kitą dieną, kai dar kartą peržvelgiau receptą. Nuo žioplumo vaistų nėra... O pyragas jau beveik suvalgytas! Kitas nemalonumas - recepte, kurį gavau buvo parašyta pyragą kepti 150ºC temperatūroje valandą. Taip ir kepiau... 1.5 valandos. Cha cha. Tuomet supratau, kad recepte tikrai nurodyta per žema orkaitės temperatūra. Vėliau pasitikslinau su teta, ji patvirtino, kad kepti reikia 170-180ºC temperatūroje ir valandos kepimui užtenka. Jūs, šios klaidos nepadarysite, viskas mano recepte nurodyta teisingai. Taigi, sėkmės ir karališko Jums deserto!

Skonis. Labai skanus trijų sluoksnių (pyrago pagrindas, obuoliai ir bezė) obuolių pyragas. Atrodo puikiai ir viliojančiai.

Ką daryčiau kitaip kitąkart. Aš neištvėriau ir pyragą pjausčiau dar visiškai neatvėsusį bei išimtą iš formos. Pyragas trupėjo, todėl kitąkart palikčiau formoje ir pjaustyčiau joje.

Karališkas obuolių pyragas


Ingredientai
1 puodelis - 250 ml

3 kiaušiniai
200 g sviesto
1 1/2 puodelio cukraus
2 1/2 puodelio miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
šiek tiek vanilės ekstrakto
žiupsnelio druskos
5 obuoliai

Gaminimo eiga

1. Kiaušinių baltymus plakite, kol suputos. Suberkite pusę cukraus ir plakite iki standumo.
2. Miltus, kepimo miltelius, druską sumaišykite. 
3. Sviestą išsukite su cukrumi, vanile, supilkite trynius, suberkite miltų mišinį ir užminkykite, kol gausis trupininė masė, panaši į šlapią smėlį. Arba galite tiesiog viską sudėti į virtuvinį kombainą ir sumaišyti, kaip dariau aš.
4. Riebalais ištepkite (trupučiu sviestu) ir kepimo popieriumi išklokite 20x20 cm kepimo formą.
5. Nulupkite ir kubeliais supjaustykite obuolius.
6. Į kepimo formą sukrėskite 2/3 tešlos, tolygiai paskirstykite supjaustytus obuolius ir ant viršaus užpilkite išplaktus batymus. Likusią tešlos dalį sutrupinkite ir sudėkite ant baltymų. 
7. Kepkite apie valandą įkaitintoje 180ºC orkaitėje arba kol įsmeigus medinį iešmelį į pyrago centrą, jis liks sausas. 
8. Atvėsinkite pyragą formoje ir tik tuomet supjaustykite.  


RECIPE IN ENGLISH



Experience. This is the fourth recipe this week with apples. For today - Royal Apple Cake. Why is it royal? I'm not sure. Maybe because of its appearance, or maybe because of the three rich layers. Doesn't really matter, it's delicious!

I got this recipe from my husbands aunt. She treated us with this cake when we were in Lithuania. I even had a chance to look through other hostess notes and recipes. It was fun! Hope I could share some nice and delicious recipes with you too!

Taste. Very delicious three layer (sponge, apples and meringue) apple cake. Looks great and tastes yummy. 

What I would do different next time. I would slice the cake in a tin because it crumbles. 

Royal Apple Cake


Ingredients
1 cup - 250 ml

3 eggs
200 g butter
1 1/2 cup of sugar
2 1/2 cup of plain flour
2 tsp baking powder
some vanilla extract
pinch of salt
5 apples

Instructions

1. Whisk the egg whites until foamy, add the half of the sugar and whisk more.
2. Mix the flour, baking powder,  salt in a bowl. 
3. Mix the butter with the remaining sugar, vanilla, add the egg yolks and pour the flour mixture. It should look like moist sand (crumbs). I mix everything with a food processor. 
4. Grease and line a 20 x 20 cm cake tin with the baking paper.
5. Peel the apples and cut into small pieces.
6. Pour the 2/3 of the crumbs to the cake tin, arrange the apples on top and pour the egg whites. Sprinkle the remaining crumbs on top of the cake. 
7. Bake in the preheated to 180ºC oven an hour or until the toothpick inserted in the center of the cake, comes out clean.
8. Leave to cool in a tin before slicing. 

15 komentarų :

Medeja- CranberryJam rašė...

Toks net pusiau tortas sakyčiau :)

Baking Secrets rašė...

Gal ir panašus :)

Daiva rašė...

bet cia tesla tai ne biskvitas

Baking Secrets rašė...

Ačiū už pastebėjimą. Tiesiog, tąkart tik tokia mintis atėjo į galvą kaip pavadinti :D Pasitaisysiu.

Jokūbas rašė...

Puikiai, šventiškai atrodo. Būtinai išbandysiu :)

Baking Secrets rašė...

Aš kai pirmą kartą pamačiau tetos keptą, pasakiau: 'koks gi čia tortas'. Labai nustebau, kai pasakė, jog obuolių pyragas. Nebuvau tokio gražaus mačiusi :D Lauksim rezultatų.

Unknown rašė...

Tikrai vertas dėmesio pyragas. :) Kartosiu ir dar svečius pavaišinsiu. :) Ačiū už recetą!

Baking Secrets rašė...

Smagu girdėti tokį gerą atsiliepimą :) Skanaus!

Anonimiškas rašė...

Sveiki, kodėl Jūsų darytas morengas kepant išliko baltas, o maniškis parudavo?:)

Baking Secrets rašė...

Takart pyraga kepiau zemesneje temperaturoje, ilgiau.

Anonimiškas rašė...

Sveiki, ką reiškia 11/2 ir 21/2? nesu mačiusi tokių matavimų. ačiū už dėmesį :)

Baking Secrets rašė...

Trupmenas reiškia :) 1 1/2 = 1.5 ; 2 1/2 = 2.5

Unknown rašė...

nuostabus pyragas, visi išgyrė, super, ačiū labai už receptą :)

Anonimiškas rašė...

labai skanus pyragas, tik man beze kazkodel sukrito vos tik dureles orkaites atidarius, gal zinote kodel taip nutiko???

Regina rašė...

Labai, labai skanus, kepsiu dar ne kartą :)

Printfriendly