2014 m. lapkričio 1 d., šeštadienis

Sausainiai 'Raganų piršteliai' / Freaky Finger Cookies


For English recipe, please scroll down



Helouvynas niekada nebuvo ta šventė, kurią reiktų ar norėtųsi švęsti. Ji nebuvo populiari mano šalyje (Lietuvoje) ir niekas jos nesureikšmindavo. Spalio 31 dieną dažniausiai prisimenu, kaip pasiruošimą Vėlinėms. Pamenu, kaip tėtis parveždavo eglės šakų, dažydavo kankorėžius, o mes su mama pindavome vainikus, 'konstruodavom' krepšelius. Ir žvakutės... Taip, daug žvakučių. Jokių baisių kostiumų, jokių vaišių ar linksmybių. Tėvai nuteikinėdavo, kad būtume tylūs, ramūs, neišdykautume ir neišgąsdintume vėlių. Ir buvome. 

Dabar gyvenu ne Lietuvoje, ne su tėvais, tačiau vis dar neturim tradicijos švęsti Helouvyno. Kažkaip specialiai nešventėm ir šiais metais. Bet pagaliau pamėginau iškepti kažką helouvyniško ir 'ale baisaus'. Šiuos sausainius ne kartą teko matyti ir visad sakiau: 'būtent tokius gaminsiu vieną dieną'. Ta diena atėjo! 

Taigi, buvo labai labai smagu formuoti, dažyti, kepti šiuos raganiškus sausainius. Suteikia tikrai gerų emocijų, šypsnių. Būtinai kepsiu ir kitais metais, ir dar kitais, kai dukra bus didesnė ir galės mamai padėti. Tikrai vaikučiams bus smagu gaminti, o po to valgyti tokius 'baisius' pirštelius. Atrodo jie tikrai labai tikroviškai! O pagaminti labai lengva ir greita. 

Aš iš šios normos pagaminau 16 sausainių. 

Skonis. Smagūs, nuotaikingi paprasti sviestiniai  Helouvyno sausainiai. 

Ką daryčiau kitaip kitąkart. Nieko.



Sausainiai 'Raganų piršteliai'
Receptas adaptuotas iš BBC Good Food



Ingredientai

100 g cukraus
100 g minkšto sviesto
1 kiaušinio trynys
1/2 šaukštelio vanilės
žiupsnelis druskos
200 g miltų
20 blanširuotų migdolų (be odelės)
raudonų maistinių dažų (naudojau pastą)

Gaminimo eiga

1. Cukrų išsukite su sviestu, įmuškite kiaušinį, supilkite vanilę, išmaišykite. Suberkite miltus, druską, užminkykite tešlą.
2. Tešlą padalinkite į 20 nedidelio dydžio kamuoliukų. Suformuokite pailgus sausainius. Aš šiek tiek pakočiojau tarp pirštų.
3. Sausainius dėkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo formų. Įstrižai nupjaukite kiekvieno 'piršto' galiuką ir įspauskite po vieną migdolą. Peiliu padarykite įpjovimus ir nudažykite migdolus raudonais maištiniais dažais.
4. Dėkite sausainius 30 min į šaldytuvą.
5. Kepkite 10-12 minučių iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje.



RECIPE IN ENGLISH







Halloween has never been a big celebration for me, which I should, or would like to celebrate. It was not popular in my original country (Lithuania), and no one exaggerate it. The 31 of October, I remember mostly as preparation for All Souls' Day. I remember how Dad would bring the tree branches, painted cones, and me and my mum made flower baskets. No treats, no tricks, no fun. We tried to be calm, quiet and not scare the souls. That's how or parents teach us to behave. And we did. 

Now I am not in Lithuania, not with my parents, but still do not have the tradition of celebrating Halloween. We did not celebrate it this year too. But I finally tried to make these spooky cookies. I always wanted to try them and finally this day has come!

So, it was very very nice cookies to make, paint and bake. The whole process gives a really good emotions, smiles. I will definitely bake these cookies next year, when my daughter will be older and will be able to help me. All children will love these freaky finger cookies. They look very realistic and it is so easy to make them. 

I made 16 cookies from this quantity. 

Taste. Freaky, fun, simple buttery Halloween cookies.

What I would do different next time. Nothing. 

Freaky Finger Cookies

Recipe adapted from BBC Good Food

Ingredients

100 g sugar
100 g butter, softened
1 egg yolk
1/2 tsp vanilla extract
200 g plain flour
pinch of salt
20 blanched almonds
Red food coloring (I used paste)

Preparation

1. Mix all first six ingredients in a food processor until it forms a dough ball. Alternatively, step by step you can mix everything by hands or mixer. 
2. Divide the dough into 20 small equal balls and with you hands roll into finger-sized cylinders.
3. Place on the baking sheets lined with baking paper. Use a knife to make cuts, place an almond at the end of each finger and trim the excess pastry around the edges to neaten, color the almonds with the food coloring. 
4. Place the cookies to the fridge for 30 minutes.
5. Bake for 10-12 minutes into preheated to 180ºC oven.

3 komentarai :

Medeja- CranberryJam rašė...

Piršteliai ir dar lakuotais nagais.. :)
Aš prie Helovyno ir nepripratau..įtariu, kad ir neįprasiu jau.

Baking Secrets rašė...

Mes ir dar nepripratom, nešvenčiam. Bet visai smagu buvo bent sausainių prasikept tokių, atrakcija :))

Ruta's Challenge rašė...

O dievuliau kaip baisiai atrodo :O Ta prasme, kaip tikroviškai!!! Iš pradžių nesupratau, į ką žiūriu, bet labai greitai "atpažinau" pirštus, o ir dar kokiais nagais :) Jetau, aš, jaučiu, bijočiau tokį valgyti, nu tikrai žiauriai tikroviškai atrodo :)
Beje, mes Helouvyno irgi nešvenčiam, šįmet kaip tik Vėlines labai prisiminiau, ir kad ir už tūkstančių km, bet uždegiau simbolišką žvakutę

Printfriendly