Trapus pyragas su varške ir saldžiarūgščia uogiene.
Gyvenant Anglijoje, vieninteliai produktai, kurių kartais pasigendu parduotuvėje, tai kefyras ir varškė. Todėl tais retais atvejais, kai nuvažiuojam į lietuvių-lenkų parduotuvėles, vasarą krepšelin visada įsidedu kefyro šaltibarščiams, o varškę imu su mintim išsikepti, ką nors saldaus. Nebuvo išimtis ir šis kartas, tik šįkart čiupau pusę kilogramo varškės, o galvoje kirbėjo vienintelė mintis - pyragas 'Draugystė'.
Užmačiau šį receptą internete ir džiaugiuosi, kad pagaliau išmėginau. Esu girdėjusi gerų atsiliepimų iš savo draugių apie šį pyragą, nors pati negalėjau prisiminti jo skonio, o pavadinimas buvo visai negirdėtas. Ir tiesą pasakius, iki pat ragavimo labai įtariai į šį pyragą žiūrėjau. Maniau, bus labai paprastas pyragas, toks paprastas, kad kažko galiausiai pritrūks. Tačiau šiam pyragui tikrai nieko netrūksta! Trapus varškės pyragas su saldžiarūgščia uogiene. Puikiai dera visi skoniai ir gaunasi labai didelė 'skarda' pyrago.
Keletas mano pastebėjimų. Recepte buvo nurodyta imti maždaug pusę kiekio margarino ir pusę kiekio sviesto, tačiau aš naudojau tik kepinių margariną, nes tiesiog, tokį turėjau. Miltų reikėjo šiek tiek daugiau nei 600 g.
Suminkius tešla man gavosi minkštoka ir trūkinėjo bekočiojant, todėl įdėjau ją 10 minučių į šaldytuvą, kad sutvirtėtų. Tuomet dirbti su tešla buvo daug paprasčiau ir kočiojosi be problemų.
Naudojau saldžiarūgščią pačios virtą juodųjų serbentų džemą ir bent jau 100 g, man pasirodė per mažai, todėl sudėjau visą 300 g stiklainiuką. Buvo pats tas.
Varškės pyragas 'Draugystė'
Receptas adaptuotas iš Taip norėjau
Ingredientai
Tešlai
330 g minkšto sviesto ar margarino
150 g cukraus
2 kiaušiniai
2 kiaušiniai
3 šaukštai grietinės
1 šaukštelis su kaupu kepimo miltelių
600 - 650 g miltų
Įdarui
100 g rūgščios uogienės (dėjau apie 300 g juodųjų serbentų džemo)
500 g varškės
80 g cukraus
3 kiaušiniai
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
Gaminimo eiga
1. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi, tada po vieną įmaišykite kiaušinius ir grietinę. Berkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, suminkykite tešlą.
2. Pailgą kepimo formą 33x23 cm išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
3. Tešlą padalinkite pusiau. Vieną dalį iškočiokite (jei tešla per daug trūkinėja, dėkite 10 minučių į šaldytuvą), įklokite į kepimo formą, padarykite neaukštus kraštelius. Likusią tešlą suvyniokite į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą.
4. Pagrindą kepkite apie 20 minučių kol gražiai pagels. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti.
5. Įdarui, varškę, 2 trynius (vieną trynį pasilikite pyrago aptepimui), cukrų, vanilę išmaišykite. Atskirame dubenyje iki standumo išplakite trijų kiaušinių baltymus ir palengva įmaišykite į varškę.
6. Likusią tešlą išimkite iš šaldytuvo, iškočiokite, užvyniokite ant kočėlo.
7. Atvėsusį pyrago pagrindą aptepkite uogiene, tolygiai paskirstykite varškės įdarą ir atsargiai padenkite tešla. Lengvai prispauskite tešlą, aptepkite plaktu tryniu ir šakute padarykite dryželius.
8. Kepkite 40-45 minutes, kol viršus gražiai paruduos.
2. Pailgą kepimo formą 33x23 cm išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
3. Tešlą padalinkite pusiau. Vieną dalį iškočiokite (jei tešla per daug trūkinėja, dėkite 10 minučių į šaldytuvą), įklokite į kepimo formą, padarykite neaukštus kraštelius. Likusią tešlą suvyniokite į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą.
4. Pagrindą kepkite apie 20 minučių kol gražiai pagels. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti.
5. Įdarui, varškę, 2 trynius (vieną trynį pasilikite pyrago aptepimui), cukrų, vanilę išmaišykite. Atskirame dubenyje iki standumo išplakite trijų kiaušinių baltymus ir palengva įmaišykite į varškę.
6. Likusią tešlą išimkite iš šaldytuvo, iškočiokite, užvyniokite ant kočėlo.
7. Atvėsusį pyrago pagrindą aptepkite uogiene, tolygiai paskirstykite varškės įdarą ir atsargiai padenkite tešla. Lengvai prispauskite tešlą, aptepkite plaktu tryniu ir šakute padarykite dryželius.
8. Kepkite 40-45 minutes, kol viršus gražiai paruduos.
Cottage Cheese Cake 'Friendship'
Ingredients
For the pastry
330 g softened butter or baking fat
150 g sugar
2 eggs
3 tbsp sour cream
1 tsp baking powder
600 - 650 g plain flour
For the filling
100 g sour jam (used 300 g blackcurrant jam)
500 g cottage cheese/curd cheese/quark/ricotta
80 g sugar
3 eggs
1 tsp vanilla extract
Directions
1. In a bowl cream together softened butter and sugar. One by one add the eggs, stir in the sour cream. Pour the flour mixed with the baking powder, knead a smooth pastry.
2. Lined a 33x23 cm baking tin with baking paper and preheat the oven to 180 degrees.
2. Lined a 33x23 cm baking tin with baking paper and preheat the oven to 180 degrees.
3. Divide the pastry into two pieces. Roll out one piece into 33x23 cm rectangular (if the pastry is too soft and brakes, pop it to the fridge for 10-15 minutes). Put the other half of the pastry to the fridge. Line the bottom of the baking tin with a rolled pastry sheet and bake it for 20 minutes in the preheated oven until golden. Take out of the oven and leave to cool.
4. For the filling, mix cottage cheese, 2 egg yolks (leave one egg yolk for brushing the pastry), sugar and vanilla. In another bowl whisk 3 egg whites until stiff peaks and slowly add to the mixture.
5. Take the remaining pastry from the fridge, roll out the same size rectangular, roll it on the rolling pin.
5. Take the remaining pastry from the fridge, roll out the same size rectangular, roll it on the rolling pin.
6. Brush the baked and cooled cake with some jam, pour the filling and spread evenly. Then roll the remaining pastry on the top of the cake, press it lightly, brush with some egg wash and make streaks with the fork.
7. Bake the cake for 40-45 minutes until the top is golden brown.
12 komentarų :
Kaip primena vaikystę.. vienas iš dažniausiai mamos pirktų pyragų tikriausiai. Gaila turbūt normalios varškės čia net ir nerasčiau.
Va matai, o aš jo neprisimenu iš vaikystės. Matyt mano mama nemėgo šio pyrago ir nepirkdavo :D Tai galima naudoti 'quark' ar net rikotą, manau :)
Oh my, kaip gražiai atrodo! Būtent taip, kaip prisimenu kai buvau maža ir pirkdavome ir kepyklos (tik ten su obuolių uogiene buvo). Tikrai nostalgiškas ir be galo skanus kepinys! :)
O ir nežinojau, kad su obuoliene šis pyragas būdavo. Man labai tiko čia rūgštesnė uogiene, bet įdomu būtų ir su obuoliene paragauti!
Itariu, kad su rikota skonis netoks butu :D reiks palaukt kol grisiu namo atostogu
Tikrai skani draugystė. Varškės dėjau 1 kg. Užskaitau!
Gera, malonu girdėti :) Skanaus
Iskepiau, tikrai labai skanus pyragas
Džiaugiuosi, kad patiko!
man nesigavo, net valanda kepiau, bet pyragas puszalis. Reikes dar karta kada pabandyti :(
Gaila, kad nesigavo. Kokioj formoj kepėte ir ar viską darėte kaip parašyta?
Labai skanus!
Rašyti komentarą