2015 m. birželio 2 d., antradienis

Karamelinis medaus tortas / Caramel Honey Layer Cake


Karamelinio skonio medaus tortas su riešutais.



Visada mėgau medaus tortus, bet niekada neteko matyti ir ragauti karamelio medaus torto. Šį receptą užtikau rusiškame receptų portale, o praeitą savaitę aplankius ypatingai kepinių manijai, išmėginau. Gavosi visai neblogas tortukas. Karamelė dar labiau paryškina medaus torto skonį, o riešutai įdomus priedas.

Tortas saldus, nėra šlapias, daugiau sausesnis ir kietesnis. Jam reikia subręsti, todėl geriausia, kad pastovėtų šaldytuve bent keletą dienų. 



Patarimai, pastebėjimai. Kiaušinius į tešlą įmaišykite po vieną labai greitai, nuolat maišydami, kad nesutrauktų. 

Kodėl pradžioje reikia dėti 300 g miltų ir tešlą palaikyti šaldytuve? Kadangi šilta tešla sugeria daugiau miltų, todėl prieš įmaišant visus miltus reikia šiek tiek atvėsinti. Vėliau dėkite po 50 g miltų, maišykite ir stebėkite konsistenciją. Kai tešla sušoks į gabalą, pradėkite minkyti, jei limpa, pridėkite dar daugiau miltų. Aš sunaudojau šiek tiek daugiau nei 400 g miltų. 

Aš lakštus kočiojau iškart ant kepimo popieriaus. Kepiau apie 3 minutes, kol parudavo. 

Dariau 9 lakštus 22 cm skersmens ir sutepiau juos visus. Kitąkart tepčiau tik 8 lakštus (vieną susmulkinčiau trupiniams), kad liktų daugiau kremo šonų aptepimui, nes šiek tiek pritrūko (na, dar gal netolygiai paskirsčiau tarp sluosknių). Kremo dėjau po porą kupinų šaukštų. 

Kremui naudokite kambario temperatūros, minkštą sviestą. Pirma, išplakite jį mikseriu, tuomet po šaukštą beplakdami dėkite karamelę. 

Tortą rekomenduojama laikyti šaldytuve bent per naktį, tačiau po tiek jis gan sausas ir kietokas. Rekomenduočiau išlaikyti šaldytuve bent 2 dienas. Man jis skaniausias buvo po 3 dienų. Tuomet kažkiek suminkštėja ir sudrėksta. 

Riešutus galite dėti arba ne. Aš riešutus pasiruošiau, pasidėjau į šoną ir užmiršau. Chi chi. Sutepiau tortą ir tik tuomet pastebėjau. Per vėlai. Teko užsibarstyti bevalgant, kad bent skonį suprasčiau. Skanu ir su riešutais, ir be jų. So it's up to you!

Sudėtingumas. Reikia pasistengti.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 3/5. Skanu, galbūt kartosiu. Man patinka drėgnesni tortai. Kitąkart gamindama kremą, bandyčiau karamelę maišyti su maskarponės ar kreminiu sūriu, grietinėle. Biskvitus reiktų sulaistyti, kad sudrėktų! Kitaip bus sausas tortas. 

Papildymas 2015-10-14. Sonata T. pasinaudojo patarimais ir išbandė šį tortuką su grietinėlės ir karamelės kremu bei sulaistė lakštelius juoda arbata. Tortas patiko! Manau labai gera išeitis, kad tortas būtų drėgnas ir nesausas.

2015-10-20. Jolita B. išbandė tortą su maskarponės ir Rudud kremu, tačiau tortas vistiek gavosi sausokas. 


Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!




Karamelinis medaus tortas
Receptas adaptuotas iš Gotovim Doma

Ingredientai

Torto lakštams
100 g sviesto
200 g cukraus
2 šaukštai medaus
1 šaukštelis sodos
2 kiaušiniai
apie 400-450 g miltų

Kremui
300 g minkšto sviesto
1 skardinė (397 g) karamelės ('Rududu')
100 g graikinių riešutų

Papuošimui
Migdolo drožlių

Gaminimo eiga
  1. Į nedidelį dubenį sudėkite cukrų, medų, sviestą ir statykite ant puodo su verdančiu vandeniu (garų vonelės). Maišykite, kol sviestas ištirps, o masė taps vienalytė. 
  2. Kai sviestas ištirps, masė įkais, supilkite sodą ir dar minutę pakaitinkite, kol masė padidės. Nukelkite nuo viryklės.
  3. Nuolat maišydami po vieną įmaišykite kiaušinius. 
  4. Berkite 300 g miltų, išmaišykite. Dėkite tešlą su dubeniu 20-30 minučių į šaldytuvą.
  5. Išėmę iš šaldytuvo, pridėkite dar daugiau miltų ir užminkykite tešlą. Miltų dėkite po truputį, kol tešla susiminkys ir nelips prie rankų. 
  6. Tešlą padalinkite į 8-9 dalis. 
  7. Ant kepimo popieriaus iškočiokite šiek tiek didesnius nei 21-22 cm skersmens apskritimus. Apipjaukite kraštus, subadykite šakute.
  8. Kepkite lakštus 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (180 laipsnių orkaitėje su ventiliatoriumi) 3-5 minutes, kol paruduos.
  9. Kremui minkštą sviestą 4-5 minutes plakite mikseriu. Toliau plakite ir dėkite po šaukštą karamelės. 
  10. Sluoksniuokite torto lakštus su kremu ir smulkiai kapotais riešutais. Apibarstykite trupiniais, puoškite migdolo drožlėmis.
  11. Dėkite į šaldytuvą bent nakčiai. 


Caramel honey layer cake with walnuts.

Caramel Honey Layer Cake
Recipe adapted from Gotovim Doma

Ingredients


For the cake base
100 g butter
200 g sugar
2 tbsp honey
1 tsp baking soda
2 eggs
about 400-450 g plain flour

For the cream
300 g softened butter
1 can (397 g) caramel
100 g walnuts

For the decoration
Some almond flakes

Instructions
  1. In a small bowl put sugar, butter, honey. Set the bowl over the pan of the simmering water and mix constantly until the butter is melted and the mixture becomes smooth. 
  2. Add baking soda to the mixture and heat for another minute. Remove from the stove.
  3. Constantly whisking add the eggs, one by one. Mix until combined.
  4. Stir in 300 g of flour. Pop the bowl with the dough for 20-30 minutes to the fridge to cool a bit.
  5. Add some more flour to the mixture, mix and start kneading. Add as much flour as you need. The dough should be smooth, soft and doesn't stick to your hands.
  6. Divide the dough into 8-9 pieces and roll out on the baking paper bigger than 21-22 cm diameter size circles. Cut the 21-22 cm circles, trim the edges, fork the dough.  
  7. Bake the cake sheets in the preheated 200ºC oven (180ºC Fan Oven) until slightly brown.
  8. For the filling, whisk the butter with a mixer for 4-5 minutes, then gradually add caramel (1 tbsp at a time). 
  9. Layer the cake sheets with the cream and chopped walnuts. Leave some cream to finish the cake. Spread the cream on the cake sides and the top evenly. 
  10. Decorate with remaining crumbs and almond flakes. 
  11. Chill in the fridge at least overnight (better for 2 days) before serving.


2 komentarai :

Medeja- CranberryJam rašė...

Kaip norėčiau.. Nežinau kodėl aš iki šiol nesu kepus medaus tortų!

Baking Secrets rašė...

Na va, vis dar... Aš jau ne vieną receptą išbandžiau :)

Printfriendly