Purus, minkštas varškės apkepas.
Mūsų šeimyna nėra labai didelė varškės apkepo mėgėja. Tiesą pasakius, net nepamenu, kada jį paskutinį kartą kepiau. Tikrai daugiau nei prieš tris metus. O ir Lietuvoje gyvendami tik retkarčiais jį kepdavom. Vartydama savo beplyštantį receptų sąsiuvinį, radau porą varškės apkepo receptų. Abu pažymėti, kaip išbandyti ir gaminti. Tačiau niekaip negalėjau atgaminti, kuris mums labiau patiko. O panaršiusi internete, radau daugybę receptų. Nieko stebėtino. Turbūt kiekviena šeimininkė turi savąjį varškės apkepo receptą. Tačiau daugiausiai pagyrų ir skambių frazių buvo būtent prie šio Saulėtos virtuvės apkepo recepto. Kaip bebūtų keista, jis labai labai panašus į vieną iš mano sąsiuvinyje minimų receptų. Nusprendžiau nušauti du zuikius vienu šūviu - receptai beveik identiški, pabandysiu, gal prisiminsiu, ar tai tas mūsų pamėgtas receptas ir, ar tikrai šis varškės apkepas toks tobulas. Pamėginau...
Deja, daug prisiminimų man receptas nesukėlė, teks išbandyti ir antrąjį varškės apkepo receptą tūnantį sąsiuvinyje. O ar apkepas toks tobulas, kaip buvo rašoma ir atsiliepta? Būsiu nepopuliari. Žinau, rizikuoju sulaukti neigiamos reakcijos. Chi chi. Tačiau... Man apkepas skanus, purus ir nors tiksliai nežinau, koks turėtų būti tobulas varškės apkepas (gal kas galės pakomentuoti, būtų labai įdomu), aš visgi nedrįsčiau jo taip drąsiai karūnuoti.
Jei valgysit su priedais: uogiene, grietine, jogurtu, apkepas tikrai skanus, bet vienas - jis man prėskokas. Orginaliame recepte rašoma, kad galima įlašinti romo esencijos, galbūt tai pakeistų padėtį. Tačiau kepiau apkepą su mintim, jog duosiu jo pirmą kartą ragauti savo mažąjai panelei, todėl nedėjau.
Patarimai, pastebėjimai. Jei manai nesugers viso pieno, viskas gerai, tiesiog, supilkite viską į masę. Man taip ir nutiko.
Kepiau keramikiniame kepimo inde. Jį patepiau mažu kiekiu sviesto ir pabarsčiau džiuvėsėliais. Galima tiesti ir kepimo popierių, jei kepat metalinėje skardoje ir bijote, kad prilips. Nors aš visad tepu sviestu ir barstau džiūvėsiais.
Mes šįkart valgėm su vaisiniu jogurtu. Visai skanu.
Jei valgysit su priedais: uogiene, grietine, jogurtu, apkepas tikrai skanus, bet vienas - jis man prėskokas. Orginaliame recepte rašoma, kad galima įlašinti romo esencijos, galbūt tai pakeistų padėtį. Tačiau kepiau apkepą su mintim, jog duosiu jo pirmą kartą ragauti savo mažąjai panelei, todėl nedėjau.
Patarimai, pastebėjimai. Jei manai nesugers viso pieno, viskas gerai, tiesiog, supilkite viską į masę. Man taip ir nutiko.
Kepiau keramikiniame kepimo inde. Jį patepiau mažu kiekiu sviesto ir pabarsčiau džiuvėsėliais. Galima tiesti ir kepimo popierių, jei kepat metalinėje skardoje ir bijote, kad prilips. Nors aš visad tepu sviestu ir barstau džiūvėsiais.
Mes šįkart valgėm su vaisiniu jogurtu. Visai skanu.
Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.
Mano recepto ir skonio vertinimas. 3/5. Skanu, galbūt kartosiu.
Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!
Purus varškės apkepas
Receptas adaptuotas iš Saulėta virtuvė
Ingredientai
16x25 cm stačiakampiam kepimo indui
1 puodelis - 250 ml
1 puodelis - 250 ml
500 g varškės
6 šaukštai manų kruopų
3/4 puodelio pieno
3 kiaušiniai
5 šaukštai cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 citrinos tarkuotos žievelės
6 šaukštai manų kruopų
3/4 puodelio pieno
3 kiaušiniai
5 šaukštai cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 citrinos tarkuotos žievelės
Gaminimo eiga
- Manų kruopas užpilkite pienu, kad išbrinktų. Padėkite į šalį.
- Trynius išplakite su cukrumi iki purios, baltos masės.
- Dėkite varškę, vanilę, citrinos žievelę ir išbrinkintus manus. Gerai įmaišykite.
- Kiaušinio baltymus išplakite iki standumo ir palengva per kelis kartus įmaišykite į varškės masę. Nepermaišykite!
- Krėskite masę į sviestu pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo indą, išlyginkite paviršių.
- Kepkite įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje (160 laipsnių orkaitėje su ventiliatorium) apie 50-60 minučių, kol iškils, sutvirtės ir gražiai apskrus.
- Išėmę iš orkaitės kelias minutes palaukite, tuomet pjaustykite ir tiekite.
Fluffy Curd Cheese Pudding
Recipe adapted from Saulėta virtuvė
Ingredients
For 16x25 cm rectangular baking dish
1 cup - 250 ml
1 cup - 250 ml
500 g curd cheese/quark/ricotta
6 tbsp semolina
3/4 cup milk
3 eggs
5 tbsp sugar
1 tsp vanilla extract
1 grated lemon zest
6 tbsp semolina
3/4 cup milk
3 eggs
5 tbsp sugar
1 tsp vanilla extract
1 grated lemon zest
Instructions
- Mix the semolina with milk and leave it while for a while.
- Whisk the sugar and egg yolks until pale.
- Add the curd cheese, vanilla, lemon zest, the semolina/milk mixture and mix everything well.
- Whisk the egg whites until stiff and gradually add to the curd cheese mixture.
- Grease you baking dish with some butter and sprinkle with bread crumbs. Pour the mixture into the prepared baking dish.
- Bake in the preheated to 180 degrees oven (160 degrees Fan Oven) for about 50-60 minutes until risen, firm to touch and golden brown.
- Take out from the oven, leave for couple minutes and then slice it. Serve with the jam, sour cream or yoghurt.
2 komentarai :
Nežinau kodėl neberodo blogger naujienose naujų tavo įrašų :/
Labai mėgstu varškės apkepus :) ir labai seniai jau valgiau :D
Hm. Keista, kad nerodo, nes per vyro paskyrą, tai matau. Lygtais pati nieko nekoregavau, gal keitei nustatymus?
Aš ir seniai bevalgiau. Reikės dažniau kepti, nes dukra po truputį, bet valgo.
Rašyti komentarą