Pirmadienis. Neretai pirmadienį jaučiu norą atsiriboti, pailsėti ir 'persijungti'. Po savaitgalinio sunkaus darbo, vyriškų dramų darbe, poilsio trūkumo ir nemiegotų valandų (dukra lyg tyčia savaitgalio naktimis miega labai neramiai), norisi bent trumpam pabūti su savimi, paskaityti, neiti į virtuvę, vakare anksti atsigulti. Reikia laiko 'surinkti' save iš naujo, atsiriboti nuo neigiamų emocijų, pasislėpti bei persijungti iš dirbančios į nedirbančią mamą, žmoną, save. Štai, ir vėl pirmadienis. Vėl tos pačios mintys, jutimai ir norai. Tik vienas skirtumas, šaldytuve 'pūpso' stiklinaitė itališko (!) deserto - panakotos. Tikiuosi teleportacija pavyks sklandžiau ir greičiau. Chi chi. O Jūs ar jau ragavot panakotos? Ar gaminot?
Turiu prisipažinti, iki šiol nebuvau nei ragavusi, nei bandžiusi gaminti šio deserto. Kažkodėl visuomet atrodė, kad tai sudėtingas procesas, kad nepavyks. Eilinį kartą klydau... Panakotą pagaminti tikrai labai paprasta ir ganėtinai greita. Neskaitant to, kad reikia palaukti, kol sustings. Bet jei gaminsite iš vakaro, ryte turėsite puikų desertą. Labai tinka ir vasarai, kai karšta ir nesinori kepti ar valgyti sunkių pyragų, tortų. Tik nesuklyskite, panakota nėra 'liesas' desertas, o tikrai riebus ir kalorijų jame nemažai. Bet stiklinaitė, kita, manau nepakenks.
Panakota - tai itališkas grietinėlės desertas. Jis visuomet gaminamas iš riebios grietinėlės, todėl yra gan riebus. Ir saldus, bet tikrai skanus.
Čia braškių užpilas - tarsi šviežia braškių uogienė. Taip pat saldi. Valgosi skaniai. Jei nenorite, galima paskaninti ir šviežiomis braškėmis. Kitąkart būtinai taip pamėginsiu. Man norėtųsi rūgštumo ir dar didesnio gaivumo.
Patarimai, pastebėjimai. Aš gaminau iš pusės normos. Naudojau birią želatiną ir dėjau pusę valgomo šaukšto (maždaug 5 g). Gavosi trys porcijos-stiklinaitės.
Kaitinkite kremą tiek, kad gerai įkaistų, bet neužvirtų (neburbuliuotų). Prieš pat užvirimą, nukelkite nuo ugnies.
Braškes virkite apie 4-5 minutes, kol išsiskirs sultys, braškės šiek tiek 'sutiš' ir sutirštės. Prieš užpildami braškių užpilą ant kremo, jį visiškai atvėsinkite.
Čia braškių užpilas - tarsi šviežia braškių uogienė. Taip pat saldi. Valgosi skaniai. Jei nenorite, galima paskaninti ir šviežiomis braškėmis. Kitąkart būtinai taip pamėginsiu. Man norėtųsi rūgštumo ir dar didesnio gaivumo.
Patarimai, pastebėjimai. Aš gaminau iš pusės normos. Naudojau birią želatiną ir dėjau pusę valgomo šaukšto (maždaug 5 g). Gavosi trys porcijos-stiklinaitės.
Kaitinkite kremą tiek, kad gerai įkaistų, bet neužvirtų (neburbuliuotų). Prieš pat užvirimą, nukelkite nuo ugnies.
Braškes virkite apie 4-5 minutes, kol išsiskirs sultys, braškės šiek tiek 'sutiš' ir sutirštės. Prieš užpildami braškių užpilą ant kremo, jį visiškai atvėsinkite.
Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.
Mano recepto ir skonio vertinimas. 3/5. Skanu, galbūt kartosiu.
Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!
Panakota su braškėmis
4-6 porcijoms
Panakotai
450 ml riebios grietinėlės (bent 35 proc.)
200 ml pieno
100 g cukraus
1 vanilės ankštis
3 želatinos lapeliai arba 1 šaukštas birios želatinos
Braškėms
400 g braškių
1 1/2 šaukšto krakmolo
50 g cukraus
200 ml pieno
100 g cukraus
1 vanilės ankštis
3 želatinos lapeliai arba 1 šaukštas birios želatinos
Braškėms
400 g braškių
1 1/2 šaukšto krakmolo
50 g cukraus
Gaminimo eiga
- Pasiruoškite želatiną, kaip nurodyta ant pakuotės.
- Grietinėlę, pieną ir cukrų supilkite į nedidelį puodelį. Įpjaukite vanilės ankštį, išimkite sėklytes ir viską suberkite į puodą. Viską pakaitinkite, kol gerai įkais, bet neužvirkite. Nukelkite nuo ugnies.
- Supilkite želatiną į karštą kremą. Maišykite, kol viskas ištirps. Išimkite vanilės ankštį.
- Palikite 20-30 minučių pastovėti kambario temperatūroje, kad šiek tiek atvėstų. Perkoškite masę per sietelį.
- Supilstykite į 6 serviravimo stiklines ir dėkite į šaldytuvą bent 3 valandoms sustingti.
- Braškiniam užpilui paruošti, viską sudėkite į puodelį ir pakaitinkite apie 4-5 minutes, kol cukrus ištirps, braškės šiek tiek apvirs (nevisiškai). Nukelkite nuo ugnies, atvėsinkite.
- Atvėsusias braškes užpilkite ant sustingusio kremo.
Classic Italian cream dessert with strawberries.
Strawberry Panna Cotta
Recipe adapted from BBC Good Food
For Panna Cotta
Ingredients
For 4-6 portions
For Panna Cotta
450 ml double cream
200 ml milk
100 g sugar
1 vanilla pod
3 gelatin leaves or 1 tbsp gelatin powder
For the strawberries
400 g strawberries
1 1/2 tbsp cornflour
50 g sugar
200 ml milk
100 g sugar
1 vanilla pod
3 gelatin leaves or 1 tbsp gelatin powder
For the strawberries
400 g strawberries
1 1/2 tbsp cornflour
50 g sugar
Instructions
- Prepare the gelatin as recommended on the package.
- Pour the cream, milk, sugar into a pan, split the vanilla pod, scrape out the seeds and add everything to the cream mixture. Heat gently until hot, but not bubbling. Remove from the heat.
- Stir the gelatin into the mixture until dissolved. Take out the vanilla pod.
- Leave the mixture to stand for 20-30 minutes until cooled. Strain the cream through the sieve.
- Pour the cream into 6 serving glasses, then chill for at least 3 hours.
- Toss the strawberries with the cornflour, sugar in a saucepan. Cook for 4-5 minutes, until juice is released and the sauce is thickened.
Komentarų nėra :
Rašyti komentarą