Kvapnus, minkštas, saldus mielinis pyragas su varškės-balto šokolado įdaru ir slyvomis.
Pyragas labai turtingo skonio: balto šokolado saldumas, slyvų rūgštumas, citrinos, vanilės kvapnumas, varškė ir mielinis, minkštas pyrago pagrindas. Puikus balansas. Nieko nei neatimti, nei pridėti.
Patarimai, pastebėjimai. Įdarui galima naudoti varškę ar rikotą. Aš naudojau kreminę varškę-sūrį, nes tokią turėjau. Gavosi kiek skystesnė masė, sunkiau buvo susukti virveles.
Orginaliame recepte buvo nurodoma pyragą kepti iš pradžių 30 minučių, o vėliau dar 5 minutes. Tačiau man per tą laiką pyragas neiškepė, kepiau 10-15 minučių ilgiau.
Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartotina.
Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!
Mielinis pyragas su varške ir slyvomis
1 puodelis - 250 ml
Tešlai
400 g miltų70 g cukraus
7 g sausų mielių
160 ml šilto pieno
1 kiaušinis + 1 kiaušinio trynys
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1/2 tarkuotos citrinos žievelės
120 g tirpinto sviesto
Žiupsnelis druskos
Įdarui
50 g cukraus
1 kiaušinis
2 šaukštai kukurūzų krakmolo
1 tarkuotos citrinos žievelės
100 g balto šokolado gabaliukų
10 šviežių slyvų, pusiau pjaustytų
Sirupui
60 ml vandens
60 g cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
Aptepimui
1 kiaušinis
1 šaukštas vandens ar pieno
Pabarstymui
Truputis cukraus
Saujelė migdolo drožlių
Gaminimo eiga
- Pieną pašildykite, įdėkite šaukštą cukraus, mieles. Pamaišykite ir palikite 10-15 minučių pastovėti, kol mielės pradės veikti, putoti, pasijaus stiprus jų kvapas.
- Sviestą ištirpinkite, padėkite į šalį.
- Į didelį dubenį dėkite miltus, druską, citrinos žievelę, pilkite vanilės, truputį paplaktą kiaušinį ir dar vieną trynį, berkite likusį cukrų. Išmaišykite.
- Į miltus supilkite pieną, įmaišykite. Supilkite atvėsusį sviestą ir užminkykite tešlą. Tešlą minkykite apie 5 minutes, kol pasidarys glotni ir minkšta. Suformuokite tešlą į kamuoliuką. Dėkite į trupučiu aliejaus (bekvapio) pateptą dubenį, apvyniokite plėvele ir palikite 1-2 valandoms pakilti. Tešla turi padvigubėti.
- Įdarui sumaišykite visus produktus išskyrus slyvas nedideliame dubenėlyje. Dėkite į šaldytuvą, kol ruošite tešlą ir slyvas.
- Slyvas pjaustykite pusiau, išimkite kauliukus.
- Kepimo formą patepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
- Kai tešla pakils, iškočiokite 30x40 cm stačiakampį. Supjaustykite jį į tris lygias juostas. Ant kiekvienos juostos šaukštu ar konditeriniu maišeliu išspauskite kremo, juostas suvyniokite ir užspauskite sujungimus.
- Į kepimo formą sudėkite tešlos juostas spiraliniu būdu. Į tarpus sudėkite pjaustytas slyvas. Kepimo formą vėl uždenkite plėvele ir palikite 30 minučių šiltai pastovėti, kad pakiltų.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Pyrago viršų aptepkite kiaušinio+vandens/pieno plakiniu, pabarstykite cukrumi. Kepkite apie 30-40 minučių.
- Kol pyragas kepa, pasiruoškite sirupą. Vandenį ir cukrų bei vanilę pakaitinkite nedideliame puode, kol cukrus ištirps. Nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
- Po 30-40 minučių pyragą išimkite iš orkaitės, apliekite sirupu (slyvas taip pat), pabarstykite migdolo drožlėmis ir dėkite atgal į orkaitę 5-10 minučių arba kol pyragas visiškai iškeps.
Yeast Cake with Plums and Curd Cheese
Recipe adapted from przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk
Ingredients
For 28 cm round springform cake tin
1 cup - 250 ml
70 g sugar
7 g dried yeast
160 ml warm milk
1 egg + 1 egg yolk
1 tsp vanilla extract
1/2 lemon zest, grated
120 g melted butter
Pinch of salt
50 g sugar
1 egg
2 tbsp cornstarch
1 lemon zest, grated
100 g white chocolate chips
10 fresh plums, halved
For the dough
400 g plain flour70 g sugar
7 g dried yeast
160 ml warm milk
1 egg + 1 egg yolk
1 tsp vanilla extract
1/2 lemon zest, grated
120 g melted butter
Pinch of salt
For the filling
250 g curd cheese/ricotta/quark50 g sugar
1 egg
2 tbsp cornstarch
1 lemon zest, grated
100 g white chocolate chips
10 fresh plums, halved
For the syrup
60 ml water
60 g sugar
1 tsp vanilla extract
For the egg wash
1 egg
1 tbsp water or milk
To sprinkle
Some sugar
Small handful of almond flakes
Instructions
- Warm the milk, add 1 tbsp of sugar, yeast. Stir in and leave for 10-15 minutes until the yeast starts bubbling.
- Melt the butter, set aside.
- In a bowl mix together flour, remaining sugar, salt, lemon zest, vanilla and whisked egg and one more yolk.
- Pour the milk-yeast mixture to the flour, mix it in. Add the butter and start kneading the dough. Knead for 5 minutes until smooth and silky dough. Form a ball, place it in the lightly oiled bowl and cover with the cling film. Let it prove until doubled in size for 1-2 hours.
- For the filling mix everything together except plums. Pop the mixture to the fridge until you will prepare everything else.
- Halve the plums.
- Grease the baking tin with some butter and sprinkle with the flour.
- Once the dough is risen, roll out the dough to 30x40 cm rectangle. Cut it in three strips. Pipe or spoon some cream on each strip and roll them tightly into logs.
- Arrange the logs into the cake tin, add plums between the gaps. Cover the tin with the cling film and leave to rise for 30 minutes.
- Heat the oven to 180 degrees. Brush the top of the cake with some egg wash (whisk egg with the water/milk) and sprinkle with the sugar. Bake for 30-40 minutes.
- While the cake is baking, prepare the syrup. Boil the water, vanilla and sugar until the sugar is dissolved. Leave to cool.
- Take the cake out of the oven, pour the syrup over the top, sprinkle with the almond flakes. Return to the oven for additional 5-10 minutes or until the cake is done.
Komentarų nėra :
Rašyti komentarą