2015 m. gruodžio 16 d., trečiadienis

Imbieriniai sausainiai / Gingerbread Cookies


Imbieriniai sausainiai.


Kokios šventės be imbierinių sausainių ar meduolių? Man jie būtini kaip ir Kalėdinė eglutė. 

Šie sausainiai mums ypatingi. Tai pirmieji mano ir dukros kartu kepti sausainiai. Pirmą kartą susėdom prie mažo vaikiško staliuko, barstėmės miltais, kočiojom tešlą, spaudėm sausainius, ragavom dar neiškeptus (kažkam vis knietėjo paragauti). Pirmieji atmintyje užrašyti kepimo džiaugsmo kartu prisiminimai. Smagu. 

Ir visai nesvarbu, kad tai ne patys tobuliausi sausainiai ar gražiausiai išpiešti, bet patys mieliausi mums. Dar ir labai skanūs bei super paprasti! 

Taigi, dalinuosi receptu ir linkiu tokių pat smagių, gražių ir šiltų akimirkų Jūsų šeimose.   




Patarimai, pastebėjimai. 
Sausainiai tik ištraukti iš orkaitės būna traškūs ir kieti, vėliau suminkštėja. 


Aš tikrai nematavau, kokio storio buvo iškočiota tešla ir į tai nekreipiau dėmesio. Tačiau kažkur neseniai skaičiau, kad kuo ploniau iškočiota tešla, tuo sausainiai gaunasi traškesni, kietesni. Dar nepatikrinau šios teorijos praktiškai, bet gal kam pravers. 

Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu. 



Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Imbieriniai sausainiai
Receptas adaptuotas iš knygos 'Complete Children's cookbook' ir Laura in the Kitchen

Ingredientai
1 puodelis - 250 ml

Sausainiams
350 g miltų
2 šaukšteliai malto imbiero
1 šaukštelis prieskonių mišinio (tokio kaip imbiero, cinamono, muskato, gvazdikėlių ir pan.)
1 šaukštelis kepimo sodos
125 g šalto sviesto
150 g rudojo cukraus
4 šaukštai skysto medaus ar auksinio sirupo
1 kiaušinis

Glajus sausainiams aptepti
1 1/3 puodelio cukraus pudros
1 kiaušinio baltymas

Gaminimo eiga
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Išklokite kepimo formas kepimo popieriumi.
  2. Miltus, imbierą, prieskonius ir sodą suberkite į dubenį ir išmaišykite.
  3. Į miltus dėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir trinkite tarp pirštų, kol gausis smėlinė masė. Suberkite cukrų.
  4. Pilkite medų, paplaktą kiaušinį, užmaišykite tešlą. Dėkite tešlą ant miltuoto paviršiaus ir paminkykite, kol taps švelni ir glotni.
  5. Tešlą iškočiokite maždaug 5 mm storio ir sausainių formelėmis išspauskite sausainius. 
  6. Sudėkite sausainius ant skardų. Kepkite 9-10 minučių. 
  7. Sausainius atvėsinkite skardose.
  8. Glajui kiaušinio baltymą plakite mikseriu, kol gerai suputos, tuomet sumažinkite mikserio galingumą ir po truputį berkite cukraus pudrą ir toliau plakite, kol masė labai sutirštės, taps blizgi (apie 2-3 minutes). Sudėkite glajų į konditerinį maišelį su plonu antgaliu.
  9. Visiškai atvėsusius sausainius puoškite glajumi.


    Gingerbread cookie recipe.

    Gingerbread Cookies
    Recipe adapted from the book  'Complete Children's cookbook' and Laura in the Kitchen

    Ingredients
    1 cup - 250 ml

    For the cookies
    350 g plain flour
    2 tsp ground ginger
    1 tsp mixed spices (such as ginger, nutmeg, cinnamon, cloves)
    1 tsp baking soda
    125 g cold butter
    150 g brown sugar
    4 tbsp golden syrup or runny honey
    1 egg

    For the royal icing
    1 1/3 cup icing sugar
    1 egg white

    Instructions
    1. Preheat the oven to 180 degrees. Line your baking sheets with baking paper.
    2. In a bowl mix together flour, ginger, spices and soda. 
    3. Add diced cold butter and rub between your fingertips until the crumbs form. Pour in the sugar.
    4. Add the honey and beaten egg, mix and knead the dough. Knead until the dough is smooth.
    5. Roll out the dough to 5 mm thickness and cut out the cookies. 
    6. Arrange the cookies on the baking sheets. Bake for 9-10 minutes.
    7. Leave to cool on the sheets.
    8. To make the royal icing, whisk the egg white until foamy, reduce the speed to low and gradually add icing sugar. Whisk until glossy and thick for 2-3 minutes. Put the icing to the bag. 
    9. Decorate cookies with the royal icing.

    4 komentarai :

    Unknown rašė...

    o man nesusiminke i vientisa tesla, gavosi trupiniai :(

    Unknown rašė...

    SOS! man nesigavo vientisa tesla :(gavosi trupiniai, viska dejau...

    Baking Secrets rašė...

    Hm :( Labai gaila. Ar neišėjo suminkyti tų trupinių į masę? Gal kiaušinis mažas buvo ar medus tirštesnis. Jei miltus teisingai sudėjot. Net nežinau kaip taisyti reikėtų: daugiau skysto medaus ar kokį šaukštą vandens :/
    Šiandien kaip tik gavau žinutę iš kitos moters, jog šie sausainiai gavosi puikūs. Keista, kad Jums nesigavo :(

    Anonimiškas rašė...

    Kalėdos dar toli, bet jau atlieku bandymus. Labai ačiū už šį puikų receptą.Seniai ieškojau būtent tokių meduolių - trapių, tirpstančių burnoje. Išbandžiau daugybę receptų, bet šis pats pačiausias. Tik pagal jį ir kepsiu.
    P.S. Man taip pat minkant tešlą masė buvo sausoka, bet taip dažnai atsitinka darant trapią tešlą, tiesiog reikia įpilti šaukštą ar du šalto vandens ir toliau minkyti. Su vandeniu nepersistengti.Dėti po šaukštą ir toliau minkant stebėti ar dar reikia drėgmės.

    Printfriendly