2015 m. gruodžio 26 d., šeštadienis

Kalėdinis keptas kalakutas / Christmas Roasted Turkey


Keptas kalakutas su česnakiniu ir šviežių žolelių sviestu.


Su šv. Kalėdom! Tikiuosi jos buvo šiltos ir pačių artimiausių rate. Ir žinoma, su pačiu skaniausiu maistu ir gražiausiomis Jūsų šeimos tradicijomis.

Visuomet svajojau, kai sukursiu šeimą, sukurti ir turėti savo šventines tradicijas. Viskas vyko natūraliai... Po truputį, per paiešką, nusistovėjimą, brandą, veikiant aplinkybėms, su gyvenamosios vietos pasikeitimais ir naujomis patirtimis. Kai kas liko praeity, užnugary, pasimiršo... O kažkas su laiku evoliucionavo, prigijo ir tapo Mūsų. 

Viena iš tų evoliucionavusių ir mūsų šeimoje prigijusių tradicijų - Kalėdinis kalakutas. Pradžioje tai buvo tiesiog šventinė višta ir tik prieš trejus metus vištą pakeitė kalakutas. Anglijos įtaka. Ir labai gera įtaka. 

Kalakuto kepimas tapo mums labai laukiamas, magiškas Kalėdinis ritualas ir kasmetinis smagus nuotykis. Pradedant nuo kalakuto dydžio pasirinkimo, vėliau jo atšildymo, bandymo pažaboti nestandartinį dydį ir kažkaip apdoroti, ilgo kepimo, o vėliau dar ilgesnio ir įdomesnio valgymo. Gimsta nauji juokai, džiaugsmai ir prisiminimai. 

Tai dar vienas įrodymas, kad maistas ir jo ruošimas šeimoje yra tarsi bendras vardiklis, kuris suvienija ir suartina šeimą. Magiška.


Patarimai, pastebėjimai. Daržoves tiesiog nuplaukite, svogūnus nulupkite, česnakus sutraiškykite ir viską stambiai supjaustykite. Sudėliokite ant skardos, apšlakstykite aliejumi. Pridėkite ir prieskoninių žolelių ar likusių jų stiebelių. Viskas turi puikų aromatą ir skonį. Neišmeskite. 

Kiek laiko reikia kepti kalakutą priklauso nuo jo dydžio. Rašoma, kad vienam kilogramui kalakuto reikia nuo 20 iki 30 minučių kepimo laiko. Pasiskaičiuokite laiką, jei jūsų kalakutas mažesnis arba didesnis. Tiksliausiai žinosite, ar kalakutas iškepęs, jei pamatuosite temperatūrą mėsos termometru. Matuoti reikia tarp krūtinėlės ir sparno. Iškepusi mėsa - 79 laipsnių Celcijaus. 

Pas mus šiais metais buvo mažas kalakutas (apie 3 kg 800 g), todėl iškepė per perpus trumpesnį laiką. 

Kalakuto sparnus pakiškite po kalakutu, kad jie nesudegtų. 

Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu. Kepu trečius metus iš eilės.

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Kalėdinis keptas kalakutas
Receptas adaptuotas iš Laura in the Kitchen

Ingredientai

8 kg kalakuto
½ puodelio minkšto sviesto
2 šaukštai kiekvienų iš šių šviežių žolelių: rozmarino, čiobrelio, šalavijo, sukapotų
2 skiltelės česnako, sugrūstos
Druskos, pipirų pagal skonį
Daržovių kalakutui įdaryti ir kepimo skardai iškloti: morkų, pastarnokų, svogūnų, česnakų ir saliero stiebų
Gaminimo eiga
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. 
  2. Alyvuogių aliejumi apšlakstykite kepimo skardą. Visas daržoves nuplaukite ir stambiai supjaustykite, sudėkite ant skardos. Šiek tiek daržovių pasilikite kalakutui prikišti.
  3. Minkštą sviestą sumaišykite su kapotomis šviežiomis žolelėmis, druska, pipirais, sugrūstais česnakais. 
  4. Kalakutą ištrinkite česnakiniu, žolelių sviestu. Prikiškite sviesto ir po kalakuto oda ties krūtinėle.
  5. 'Sodinkite' kalakutą ant daržovių į skardą. Į kalakutą prikiškite daugiau daržovių. Kalakuto sparnus užlenkite ir pakiškite po kalakutu, kad nesudegtų.
  6. Kepkite apie 2 valandas. 
  7. Išimkite iš orkaites, apšlakstykite kalakutą 'sultimis' iš skardos, uždenkite folija ir dar kepkite 1 1/2 valandos, kas 30 minučių vis apšlakstydami kalakutą jo 'sultimis'. Likus 15 minučių iki kepimo laiko pabaigos, apšlakstykite paskutinį kartą. Kepkite kalakutą tol, kol 'įbedus' mėsos termometrą į storiausią vietą (tarp krūtinėlės ir sparno), temperatūra pasieks 79 laipsnius. 
  8. Iškeptą kalakutą palikite 30 minučių pailsėti prieš pjaustant. Kalakutą uždenkite folija ir švariu rankšluosčiu. 


    Roasted Turkey with garlic and fresh herb butter.

    Christmas Roasted Turkey
    Recipe adapted from Laura in the Kitchen

    Ingredients


    8 kg Turkey
    ½ cup softened butter
    2 tbsp each of fresh rosemary, thyme and sage, finely finely chopped
    2 cloves of garlic
    Salt and pepper, to taste
    Veggies for stuffing the turkey and for the pan such as carrots, parsnip, celery, onion and garlic
    Instructions
    1. Preheat the oven to 180 degrees.
    2. Place rough chopped veggies in the bottom of your roasting tray and coat with olive oil, mix and set aside.
    3. In a small bowl, combine together the fresh chopped herbs, grated garlic, salt pepper and butter, mix until combined.
    4. Rub the butter mixture under the skin of the turkey and on the outside.
    5. Place the turkey in the roasting pan on top of the veggies and roast for 2 hours.
    6. Remove from the oven and baste it well, cover with aluminum foil and cook for 1 and a half hours making sure to baste it every 30 minutes. Remove from the oven and baste it will one last time. Put it back in for 15 more minutes or until the internal temperature of the thickest part of the turkey (between the thigh and breast) reaches 79 degrees when tested with a meat thermometer.
    7. Let it rest for 30 minutes covered with aluminum foil and a kitchen towel before carving. 


    Komentarų nėra :

    Printfriendly