Trapus pyragas su obuoliais.
Va Jums desertas šiam savaitgaliui - Trapus pyragas su obuoliais. Paprastas, nesudėtingas, skanus. Receptas iš senovinės lietuviškų kepinių knygos. Turėtų priminti vaikystę... Iš tiesų, tas paprastas pyrago su obuolių įdaru skonis ragaujant atrodo tikrai pažįstamas, toks naminis ir lietuviškas.
Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.
Patarimai, pastebėjimai. Obuolių dėjau 6 nedidelius. Neluptų svoris - 450 g, o jau paruoštų - 300 g. Manau galima dėti ir kiek daugiau obuolių. Čia labiau tinka rūgštesni obuoliai, bus skaniau.
Pagrindui galima pakelti tešlos kraštelius, padaryti bortelius, kad įdaras neišbėgtų per kraštus. Aš to nedariau, knygoje nebuvo nurodyta, o mintis apie tai atėjo per vėlai.
Tešlą pagrindui ir viršui iškočiokite ir gražiai ištieskite formoje, ant obuolių. Nesugalvokite suspausti, nes gražiai neiškils ir neiškeps.
Pagrindo tešlą lengvai įpjoviau su aštriu peiliu įstrižai, kad tolygiai iškeptų. Tas pats efektas kaip subadant šakute.
Jei naudosite formą su išimamu dugnu ir nedarysite bortelių, būtinai pastatykite formą ant didesnės skardos, nes kitaip karamelė išbėgs į orkaitę.
Iškeptą pyragą tik 5 minutes palikite formoje ir tučtuojau išimkite, kitaip karamelė sustings, pyragas prilips prie formos. Pirmą kartą kepdama apie tai nepagalvojau ir pyragą atvėsinau formoje, vėliau negalėjau išimti, nes karamelė sustingo ir pagrindas prilipo. Šypt. Gerai, kad tada atėjo gudresnė mintis, kelioms minutėms grąžinti pyragą atgal į karštą orkaitę. Karamelė suskystėjo ir pyragą pavyko išimti.
Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.
Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu. Porą kartų jau kepiau.
Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!
Trapus pyragas su obuoliais
Receptas adaptuotas iš knygos 'Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys'
Ingredientai
1 puodelis - 250 ml
20 x 20 cm kvadratinei formai
Tešlai
350 g miltų
1/4 šaukštelio kepimo miltelių
100 g cukraus
160 g minkšto sviesto
1/2 vidutinio kiaušinio
1/4 puodelio (60 ml) vandens
Įdarui
5-6 nedideli obuoliai (apie 450 g)
100 g cukraus
1/4 šaukštelio cinamono
Plakto kiaušinio aptepimui
20 x 20 cm kvadratinei formai
Tešlai
350 g miltų
1/4 šaukštelio kepimo miltelių
100 g cukraus
160 g minkšto sviesto
1/2 vidutinio kiaušinio
1/4 puodelio (60 ml) vandens
Įdarui
5-6 nedideli obuoliai (apie 450 g)
100 g cukraus
1/4 šaukštelio cinamono
Plakto kiaušinio aptepimui
Gaminimo eiga
- Minkštą sviestą išsukite su cukrumi iki purumo.
- Kiaušinį su vandeniu suplakite. Supilkite į sviestą ir gerai viską išplakite, kad masė būtų puri.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Berkite į masę, sumaišykite ir užminkykite minkštą tešlą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Kvadratinę kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
- Padalinkite tešlą į dvi dalis. Vieną tešlos dalį iškočiokite ir ja išklokite kepimo formą. Aštriu peiliu lengvai įstrižai įpjaukite tešlos paviršių.
- Kepkite 15-20 minučių. Tuomet išimkite iš orkaitės. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 200 laipsnių, o pyrago pagrindą truputį atvėsinkite (5-10 minučių).
- Obuolius nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite skiltelėmis.
- Ant pyrago pagrindo tolygiai paskirstykite obuolius. Apibarstykite cukrumi sumaišytu su cinamonu.
- Iškočiokite likusią tešlą ir ja uždenkite obuolius. Aptepkite plaktu kiaušiniu, aštriu peiliu paviršių įstrižai gražiai įpjaukite.
- Kepkite 15-20 minučių, kol viršus gražiai apksrus, o pyragas visiškai iškeps.
- Kai pyragas iškeps, išimkite iš orkaitės, 5 minutes palaikykite formoje, o tuomet iš jos išimkite. Nepalikite pyrago formoje ilgiau!
Crumbly apple cake recipe.
Crumbly Apple Cake
Recipe adapted from the book 'Lietuvisku tautiniu ir firminiu tortu, pyragaiciu, sausainiu, plokstainiu, vyniotinu, keksu, pyragu, bandeliu ir kitų miltiniu kepiniu recepturu rinkinys'
Ingredients
1 cup - 250 ml
For 20 x 20 cm square cake tin
For the pastry
350 g plain flour
1/4 tsp baking powder
100 g sugar
160 g softened butter
1/2 medium egg
1/4 cup (60 ml) water
For the filling
5-6 apples (about 450 g)
100 g sugar
1/4 tsp cinnamon
Beaten egg for brushing the top
1 cup - 250 ml
For 20 x 20 cm square cake tin
For the pastry
350 g plain flour
1/4 tsp baking powder
100 g sugar
160 g softened butter
1/2 medium egg
1/4 cup (60 ml) water
For the filling
5-6 apples (about 450 g)
100 g sugar
1/4 tsp cinnamon
Beaten egg for brushing the top
Instructions
- Cream together the butter and sugar.
- Whisk the egg with the water. Pour into the butter-sugar mixture. Beat everything until creamy.
- Mix the flour and baking powder. Stir in the wet ingredients, knead until smooth.
- Preheat the oven to 220 degrees. Grease and sprinkle with the flour your baking tin.
- Divide the pastry into two parts. Roll out one part into a square and line base of the tin. Cut the pastry base lightly with a sharp knife or prick with a fork.
- Bake the base for 15-20 minutes. Then remove from the oven, reduce the oven temperature to 200 degrees. Leave the base to cool for 5-10 minutes.
- Meanwhile, peel the apples, remove the seeds and slice them.
- Arrange the apples on the base, sprinkle with the sugar-cinnamon mixture. Roll out the other part of the pastry and cover the top.
- Cut the pastry top with a sharp knife to make a nice pattern. Brush the top with the beaten egg.
- Bake for further 15-2o minutes.
- Once baked, leave the cake for 5 minutes in the tin, then remove it and transfer to a wire rack. Do not leave the cake longer in the tin, it will stick!
Komentarų nėra :
Rašyti komentarą