2016 m. rugpjūčio 22 d., pirmadienis

Morengai / Meringues


Paprastas morengų receptas.


Morengai man visada buvo didelis iššūkis. Kepdama jausdavau nežmonišką stresą: ar gerai išsiplaks baltymai, ar išdžiūs, ar nesudegs, ar lengvai nusiims nuo kepimo popieriaus. Žodžiu, begalė įtampos, laukimo ir vilties. Sąmoningai vengdavau tortų ar kitų kepinių receptų su morengais. Tačiau kuo toliau, tuo labiau drąsėju, stresas mažėja, o rezultatai pradeda labiau džiuginti nei nuvilti. 
Artėjo gimtadienis, norėjau ne tik torto su morenginiais sluoksniais, bet ir papuošimais. Tam ir prikepiau mažų morengiukų. Kaip juos gaminau, dalinuosi. Recepto dar prireiks vėliau tortui! Sekite...



Patarimai, pastebėjimai. Vyno akmuo nėra būtinas, bet jei turite galite įberti žiupsnelį. Jis stabilizuoja baltymus ir padeda geriau juos išplakti.
Naudojau smulkų cukrų, tinka ir paprastas, tik reikės ilgiau plakti, kad ištirptų cukraus kristalai.
Kepu, kol tol gražiai nusiima nuo kepimo popieriaus. Tuomet išjungiu orkaitę, praveriu dureles ir dar palieku padžiūti. Palieku tiek, kiek turiu laiko... Galima palikti, kad ir per naktį. 
Iš šio kiekio gaunasi 30-35 mini morengiukai.
Antgalį naudojau didelį apvalų, tokį:


Kam įdomu, daugiau apie vyno akmenį rasite čia: http://www.tastyfun.lt/FC_Vyno_akmuo_80g .

Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Morengai

Ingredientai

2 vidutinių kiaušinių baltymai
50 g smulkaus cukraus
Žiupsnelis vyno akmens (nebūtinai)

Gaminimo eiga
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 100 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.
  2. Kiaušinių baltymus plakite mikseriu, kol suputos. Tuomet suberkite vyno akmenį (jei naudojate) ir toliau plakdami po truputį berkite cukrų. Plakite, kol masė taps blizgi, standi, o tarp pirštų nesijaus cukraus kristalų.
  3. Morengų masę sukrėskite į konditerinį maišelį su lygiu apvaliu antgaliu. Ant kepimo skardos išspauskite mažus morengus. 
  4. Kepkite orkaitėje apie 1-2 val, kol morengai taps tvirti ir gražiai atkibs nuo kepimo popieriaus. 
  5. Orkaitės dureles praverkite, palikite morengus dar valandą, kitą padžiūti. 


    Meringue recipe.

    Meringues

    Ingredients

    2 medium egg whites
    50 g caster sugar
    Pinch of cream of tartar (optional)

    Instructions

    1. Preheat the oven to 100 degrees. Line two baking sheets with baking paper.
    2. Whisk the egg whites with a mixer until foamy, then add cream of tartar. Gradually add the sugar (while still whisking). Whisk until thick and glossy mixture. There should be no sugar crystals (check with your fingers). 
    3. Pour the meringue mixture to the piping bag with a large round nozzle. Pipe small meringues on the baking sheets.
    4. Bake for 1-2 hours or until meringues are firm to touch and easily peel from the baking paper.
    5. Leave the meringues in a slightly open oven (turned off) for an hour or so to dry completely.

    7 komentarai :

    Anonimiškas rašė...

    Sveiki, gal padėsit išspresti mano rebusą - kodėl morengai man atidrėksta ir pasidaro lipnųs, net prie dantu limpa? Iškepa skanūs, tokie, kokie ir turi būti morengai, bet jau po pusdienio jie pasikeicia... Namie nėra drėgna tikrai.
    Monika

    Baking Secrets rašė...

    Hm. Gal vis dėlto nepakankamai išdžiūsta, lieka drėgmės masėj? Nesu profė, tiksliai nežinau ir aš :)

    Anonimiškas rašė...

    bet atrodo, kad būna iškepę, nes kai išimu jau atvėsusius iš orkaitės - būna tokie, kokie ir turi būti morengai, sausučiai, trapūs kažkiek, tai manyčiau, jog išdžiūsta. Bandysiu ieškoti atsakymo interneto platybėse :)
    Ačiū, Monika

    Božena rašė...

    Labas vakaras, kepdami ar naudojate ventiliatorių orkaitėje?:)

    Baking Secrets rašė...

    Labas. Naudoju, nes jis pas mane net neissijungia :)

    Božena rašė...

    aciu, bandysiu kept morengus tikiuosi ne prisvils:)

    aurelija rašė...

    At ne mazai 50g cukraus dviems baltymams? Nes visur raso, kad vienam baltymui reikia 50g...

    Printfriendly