2016 m. rugpjūčio 20 d., šeštadienis

Plokštainis 'Palangos varškėtis' / Curd Cheese Cake


Senovinis plokštainis (pyragas) su trapiu pagrindu ir varškės-razinų įdaru.


Nuostabus, puikus, fantastiškas varškės pyragas-plokštainis! Senoviškas lietuviškas. Purus purus, minkštutis, pilnas skonių. Magiškai skanus! Rekomenduoju. 




Patarimai, pastebėjimai. Jei tešla gausis, kiek minkšta kočioti, įdėkite ją į šaldytuvą 10 minučių. 
Įdarui naudojau varškę iš pakelio. Reikės 6 vidutinių arba 5 didelių kiaušinių (be lukšto viso 300 g). 
Naudojau 20x20 cm kepimo formą, bet tiks ir kiek didesnė 20x30 cm. 
Tešlą pagrindui iškočiojau kiek didesnę nei kepimo formos pagrindas ir kepiau ant atskiros didelės skardos. Iškepusią apipjausčiau pagal pagrindo dydį. Kočiojau iškart ant kepimo popieriaus.

Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 5/5. Tobula, būtinai kartosiu.



Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Plokštainis 'Palangos varškėtis'
Receptas adaptuotas iš knygos 'Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys'

Ingredientai
20x20 cm arba 20x30 cm kepimo formai

Pyrago pagrindui
195 g miltų
1/4 šaukštelio kepimo miltelių
100 g minkšto sviesto
90 g cukraus
1 vidutinis kiaušinis

Pagrindui aptepti
2 šaukštai marmelado (apelsinų džemo)
Žiupsnelis cinamono

Pyrago įdarui
200 g varškės
100 g cukraus
80 g minkšto sviesto
6 vidutiniai arba 5 dideli kiaušiniai
20 g miltų
1 šaukštas apelsinų džemo
Saujelė (apie 40 g) razinų

Pabarstymui
Cukraus pudros

Gaminimo eiga
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.
  2. Pagrindui minkštą sviestą išsukite su cukrumi. Muškite kiaušinį, gerai išplakite iki purios masės. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius. Įsijokite į sviesto-cukraus masę, maišykite, kol sušoks į tešlą. Tešlą iškočiokite tokio dydžio, kokią kepimo formą naudosite. Dėkite tešlą į kepimo formą, subadykite šakute ir kepkite 12 minučių. Tuomet išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
  3. Įdarui varškę išsukite su 70 g cukraus ir minkštu sviestu. Po vieną suleiskite kiaušinių trynius, gerai po kiekvieno išplakite. Įmaišykite apelsinų džemą, razinas, įsijokite miltus. Kiaušinių baltymus išplakite su likusiu (30 g) cukrumi. Palengva įmaišykite į varškės masę.
  4. Beveik iškeptą pyrago pagrindą aptepkite marmelado ir cinamono mišiniu. Ant viršaus supilkite varškės įdarą, išlyginkite paviršių. 
  5. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje apie 25-30 minučių arba kol varškės įdaras bus standus ir gražiai apskrudęs. 
  6. Pyragą palikite atvėsti skardoje. 
  7. Atvėsusį pyragą apibarstykite cukraus pudra.


Curd Cheese Cake recipe.

Curd Cheese Cake
Recipe adapted from the book 'Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys'

Coming Soon!




6 komentarai :

Jūratė rašė...

Nerealiai skaniai atrodo! Tikiuosi ir man pavyks.

Baking Secrets rašė...

Ačiū! Manau tikrai pavyks ;)

Anonimiškas rašė...

Daug terlionės, tačiau pyragas tikrai labai skanus, rekomenduoju. Man apatinė tešla nesigavo kočiojama, ją su mentele tiesiog sudėjau į skardą, bet pyragas tikrai nuo to nenukentėjo, apatinis sluoksnis gavos minkštas tirpstantis burnoje. Beje vietoj apelsinų džemo naudojau aviečių uogienę :)

Baking Secrets rašė...

Taip tikrai, pyragas ne tep lept. Reikia padirbėti truputį ;) Aš tešlą kočiojau iškart ant kepimo popieriaus. Buvo gan minkšta, bet kočiojama.

Anonimiškas rašė...

nuostabus pyragas. Tik naudojau abrikosų džemą. Ir varškės masę padvigubinau. Skonis puikus :)

Anonimiškas rašė...

man šitas pyragas buvo maloni staigmena ,gaminimas pakankamai nesudėtingai ,nors receptas kėlė abejonių gaminau ir netikėjau kad pavyks bet viskas gavosi super ,gaminsiu dar ne karta
dėkui

Printfriendly