Senovinis plokštainis (pyragas) su trapiu pagrindu ir varškės-razinų įdaru.
Nuostabus, puikus, fantastiškas varškės pyragas-plokštainis! Senoviškas lietuviškas. Purus purus, minkštutis, pilnas skonių. Magiškai skanus! Rekomenduoju.
Patarimai, pastebėjimai. Jei tešla gausis, kiek minkšta kočioti, įdėkite ją į šaldytuvą 10 minučių.
Įdarui naudojau varškę iš pakelio. Reikės 6 vidutinių arba 5 didelių kiaušinių (be lukšto viso 300 g).
Naudojau 20x20 cm kepimo formą, bet tiks ir kiek didesnė 20x30 cm.
Tešlą pagrindui iškočiojau kiek didesnę nei kepimo formos pagrindas ir kepiau ant atskiros didelės skardos. Iškepusią apipjausčiau pagal pagrindo dydį. Kočiojau iškart ant kepimo popieriaus.
Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.
Patarimai, pastebėjimai. Jei tešla gausis, kiek minkšta kočioti, įdėkite ją į šaldytuvą 10 minučių.
Įdarui naudojau varškę iš pakelio. Reikės 6 vidutinių arba 5 didelių kiaušinių (be lukšto viso 300 g).
Naudojau 20x20 cm kepimo formą, bet tiks ir kiek didesnė 20x30 cm.
Tešlą pagrindui iškočiojau kiek didesnę nei kepimo formos pagrindas ir kepiau ant atskiros didelės skardos. Iškepusią apipjausčiau pagal pagrindo dydį. Kočiojau iškart ant kepimo popieriaus.
Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.
Mano recepto ir skonio vertinimas. 5/5. Tobula, būtinai kartosiu.
Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!
Plokštainis 'Palangos varškėtis'
Receptas adaptuotas iš knygos 'Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys'
Ingredientai
20x20 cm arba 20x30 cm kepimo formai
Pyrago pagrindui
195 g miltų
1/4 šaukštelio kepimo miltelių
100 g minkšto sviesto
90 g cukraus
1 vidutinis kiaušinis
Pagrindui aptepti
2 šaukštai marmelado (apelsinų džemo)
Žiupsnelis cinamono
Pyrago įdarui
200 g varškės
100 g cukraus
80 g minkšto sviesto
6 vidutiniai arba 5 dideli kiaušiniai
20 g miltų
1 šaukštas apelsinų džemo
Saujelė (apie 40 g) razinų
Pabarstymui
Cukraus pudros
20x20 cm arba 20x30 cm kepimo formai
Pyrago pagrindui
195 g miltų
1/4 šaukštelio kepimo miltelių
100 g minkšto sviesto
90 g cukraus
1 vidutinis kiaušinis
Pagrindui aptepti
2 šaukštai marmelado (apelsinų džemo)
Žiupsnelis cinamono
Pyrago įdarui
200 g varškės
100 g cukraus
80 g minkšto sviesto
6 vidutiniai arba 5 dideli kiaušiniai
20 g miltų
1 šaukštas apelsinų džemo
Saujelė (apie 40 g) razinų
Pabarstymui
Cukraus pudros
Gaminimo eiga
- Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.
- Pagrindui minkštą sviestą išsukite su cukrumi. Muškite kiaušinį, gerai išplakite iki purios masės. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius. Įsijokite į sviesto-cukraus masę, maišykite, kol sušoks į tešlą. Tešlą iškočiokite tokio dydžio, kokią kepimo formą naudosite. Dėkite tešlą į kepimo formą, subadykite šakute ir kepkite 12 minučių. Tuomet išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
- Įdarui varškę išsukite su 70 g cukraus ir minkštu sviestu. Po vieną suleiskite kiaušinių trynius, gerai po kiekvieno išplakite. Įmaišykite apelsinų džemą, razinas, įsijokite miltus. Kiaušinių baltymus išplakite su likusiu (30 g) cukrumi. Palengva įmaišykite į varškės masę.
- Beveik iškeptą pyrago pagrindą aptepkite marmelado ir cinamono mišiniu. Ant viršaus supilkite varškės įdarą, išlyginkite paviršių.
- Kepkite 190 laipsnių orkaitėje apie 25-30 minučių arba kol varškės įdaras bus standus ir gražiai apskrudęs.
- Pyragą palikite atvėsti skardoje.
- Atvėsusį pyragą apibarstykite cukraus pudra.
6 komentarai :
Nerealiai skaniai atrodo! Tikiuosi ir man pavyks.
Ačiū! Manau tikrai pavyks ;)
Daug terlionės, tačiau pyragas tikrai labai skanus, rekomenduoju. Man apatinė tešla nesigavo kočiojama, ją su mentele tiesiog sudėjau į skardą, bet pyragas tikrai nuo to nenukentėjo, apatinis sluoksnis gavos minkštas tirpstantis burnoje. Beje vietoj apelsinų džemo naudojau aviečių uogienę :)
Taip tikrai, pyragas ne tep lept. Reikia padirbėti truputį ;) Aš tešlą kočiojau iškart ant kepimo popieriaus. Buvo gan minkšta, bet kočiojama.
nuostabus pyragas. Tik naudojau abrikosų džemą. Ir varškės masę padvigubinau. Skonis puikus :)
man šitas pyragas buvo maloni staigmena ,gaminimas pakankamai nesudėtingai ,nors receptas kėlė abejonių gaminau ir netikėjau kad pavyks bet viskas gavosi super ,gaminsiu dar ne karta
dėkui
Rašyti komentarą