Senovinis trapios tešlos plokštainis-pyragas 'Magdė', perteptas marmeladu, cinamonu ir kakaviniu kremu su želatina.
Dar viena lietuviška klasika - plokštainis-pyragas 'Magdė'. Mano nuostabai labai skanus ir ne toks sunkus pagaminti, kaip atrodė iš pirmo žvilgsnio.
Pirmą kartą gaminau tokį kakavinį kremą su želatina. Gąsdino neįprastas gamybos procesas, kilo daug abejonių ar viskas pavyks, ir ar iš vis pyragas sustings. Tačiau va, rezultatas prieš jus, pavyko iš pirmo karto be didelių problemų.
Tiesa pasakius, iš savo vaikystės tokio pyrago neprisimenu, tik girdėjau nemažai atsiliepimų ir kitų moterų dūsavimų, koks skanus kadaise buvo šis pyragas. Buvo smalsu. Skonis tikrai maloniai nustebino, ypač kakavinio kremo - labai gardus.
Patarimai, pastebėjimai. Trapios tešlos pagrindą geriausia kočioti ant kepimo popieriaus (galima iškočiokite šiek tiek didesnį kvadratą nei kepimo forma, liks trupinių pabarstymui) ir kepti didesnėje skardoje, o vėliau apipjaustyti pagal formą, kurią naudosite pyragui sluoksniuoti (20 x 20 cm). Jokiu būdu tešlos nesuplokite rankomis, gausis kietas pagrindas.
Kremas greitai stingsta, todėl reikia dirbti greitai ir būti viską pasiruošus, nesiblaškyti. Taip, į išplaktus baltymus maža srovele reikia supilti karštą cukraus sirupą. Tai darykite nuolat maišydami.
Pagrindui aptepti naudojau 2 šaukštus abrikosų džemo. Atrodytų nedaug, bet pyragas ir taip saldus, kitąkart dėčiau tik šaukštą arba naudočiau rūgštesnį džemą ar apelsinų marmeladą.
Pyragą apibarsčiau trapios tešlos trupiniais (turėjau likučių nuo kito pyrago).
Pyragas sustingo per kelias valandas.
Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.
Pirmą kartą gaminau tokį kakavinį kremą su želatina. Gąsdino neįprastas gamybos procesas, kilo daug abejonių ar viskas pavyks, ir ar iš vis pyragas sustings. Tačiau va, rezultatas prieš jus, pavyko iš pirmo karto be didelių problemų.
Tiesa pasakius, iš savo vaikystės tokio pyrago neprisimenu, tik girdėjau nemažai atsiliepimų ir kitų moterų dūsavimų, koks skanus kadaise buvo šis pyragas. Buvo smalsu. Skonis tikrai maloniai nustebino, ypač kakavinio kremo - labai gardus.
Patarimai, pastebėjimai. Trapios tešlos pagrindą geriausia kočioti ant kepimo popieriaus (galima iškočiokite šiek tiek didesnį kvadratą nei kepimo forma, liks trupinių pabarstymui) ir kepti didesnėje skardoje, o vėliau apipjaustyti pagal formą, kurią naudosite pyragui sluoksniuoti (20 x 20 cm). Jokiu būdu tešlos nesuplokite rankomis, gausis kietas pagrindas.
Kremas greitai stingsta, todėl reikia dirbti greitai ir būti viską pasiruošus, nesiblaškyti. Taip, į išplaktus baltymus maža srovele reikia supilti karštą cukraus sirupą. Tai darykite nuolat maišydami.
Pagrindui aptepti naudojau 2 šaukštus abrikosų džemo. Atrodytų nedaug, bet pyragas ir taip saldus, kitąkart dėčiau tik šaukštą arba naudočiau rūgštesnį džemą ar apelsinų marmeladą.
Pyragą apibarsčiau trapios tešlos trupiniais (turėjau likučių nuo kito pyrago).
Pyragas sustingo per kelias valandas.
Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.
Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!
Plokštainis 'Magdė'
Receptas adaptuotas iš knygos 'Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys'
Ingredientai
20 x 20 cm kvadratinei kepimo formai
Trapiam pagrindui
130 g miltų
35 g cukraus
100 g minkšto sviesto
1/2 vidutinio kiaušinio
1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
Marmelado ir cinamono sluoksniui
Kakaviniam kremui su želatina
75 g minkšto sviesto
140 g saldaus kondensuoto pieno
15 g kakavos
12 g želatinos
90 g vandens
165 g cukraus
Trapiam pagrindui
130 g miltų
35 g cukraus
100 g minkšto sviesto
1/2 vidutinio kiaušinio
1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
Marmelado ir cinamono sluoksniui
2 šaukštai (30 g) apelsinų marmelado ar abrikosų džemo
1/2 šaukštelio cinamonoKakaviniam kremui su želatina
75 g minkšto sviesto
140 g saldaus kondensuoto pieno
15 g kakavos
12 g želatinos
90 g vandens
165 g cukraus
3 vidutinių kiaušinių baltymai (viso 100 g)
4 g (apie 1 šaukštelį) citrinos rūgštelės
Pabarstymui
Trapios tešlos likučių ar sausainių trupiniai
Gaminimo eiga
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.
- Gaminame trapų pagrindą. Dubenyje išplakite minkštą sviestą ir cukrų. Įmuškite kiaušinį ir supilkite vanilę. Viską plakite iki purios masės, kol ištirps cukraus kristalai. Suberkite miltus ir dar maišykite, kol tešla sušoks į vientisą masę. Tešlą iškočiokite ir įklokite į kepimo formą, subadykite šakute, kad išeitų oras. Kepkite 20 minučių. Iškeptą pagrindą atvėsinkite.
- Ant atvėsusio pagrindo užtepkite marmelado ir cinamono mišinį.
- Gaminame kakavinį kremą. Minkštą sviestą gerai išplakite su kondensuotu pienu ir kakava. Atidėkite į šoną. Želatiną užpilkite 30 g karšto vandens ir ištirpinkite. Kiaušinių baltymus iki standumo išplakite kartu su citrinos rūgštele. Cukrų ir likusį vandenį (60 g) supilkite į nedidelį puodelį ir virkite, kol ištirps cukraus kristalai ir gausis sirupas. Toliau plakdami į baltymus supilkite ištirpusią želatiną, vėliau plona srovele supilkite karštą cukraus sirupą. Plakite, kol masė atvės. Į sviesto-kakavos mišinį įmaišykite baltyminę masę.
- Ant perteptos tešlos pagrindo paskleiskite kakavinį kremą, išlyginkite paviršių. Kepimo formą uždenkite plėvele ir statykite į šaldytuvą 2-3 valandoms, kol kremas sustings.
- Puoškite trapios tešlos ar sausainių trupiniais.
Lithuanian Cocoa Jam Bars recipe.
Lithuanian Cocoa Jam Bars
Recipe adapted from the book 'Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys'
Ingredients
For 20 x 20 cm square tin
For the base
130 g plain flour
35 g granulated sugar
100 g softened butter
1/2 medium egg
1/2 tsp vanilla extract
For the jam and cinnamon spread
For the cocoa layer
75 g softened butter
140 g sweetened condensed milk
15 g cocoa powder
12 g gelatin
90 g water
165 g granulated sugar
For 20 x 20 cm square tin
For the base
130 g plain flour
35 g granulated sugar
100 g softened butter
1/2 medium egg
1/2 tsp vanilla extract
For the jam and cinnamon spread
2 tbsp (30 g) orange marmalade or apricot jam
1/2 tsp cinnamonFor the cocoa layer
75 g softened butter
140 g sweetened condensed milk
15 g cocoa powder
12 g gelatin
90 g water
165 g granulated sugar
3 medium egg whites (total 100 g)
4 g (about 1 tsp) citric acid powder
To sprinkle
Shortcrust pastry or cookie crumbs
Instructions
- Preheat the oven to 200 degrees. Line your baking tin with baking paper.
- To make the base, cream the butter and sugar. Add the egg and vanilla, mix until creamy and sugar crystals are dissolved. Stir in the flour and mix until smooth mixture. Roll out the pastry, place in the tin, fork it. Bake for 20 minutes. Leave to cool completely.
- Spread the marmalade and cinnamon mixture over the cooled cake base. Set aside.
- To make the filling, cream the butter, condensed milk and cocoa until smooth mixture. Set aside. Dissolve the gelatin in 30 g hot water, set aside. Whisk the egg whites until stiff with some citric acid powder. In a small saucepan, add the sugar and the remaining water (60 g) and cook to make the syrup, until the sugar has dissolved. While still beating add the gelatin to the egg whites and then gradually pour in the hot sugar syrup. Beat until the mixture cools down. Combine the cocoa-butter mixture with the egg whites and mix to make a smooth cream.
- Pour the cocoa cream over the base, level the surface. Cover the tin with a cling film. Chill the cake in the fridge for 2-3 hours or until set.
- Decorate with baked shortcrust pastry crumbs or cookie crumbs.
Komentarų nėra :
Rašyti komentarą