2017 m. kovo 12 d., sekmadienis

Švediški mėsos kukuliai | Swedish Meatballs


Labai skanūs mėsos kukuliai baltame padaže.


Tobulas receptas šeimos pietums. Skonis be priekaištų. Nežinau, kodėl jie vadinami švediškais mėsos kukuliais, nes skonis priminė mamos vaikystėje keptus kotletus.  Tiesa, forma kita. Kiek kartų bandžiau atkartoti tokį padažą, nesigaudavo toks skanus kaip mamos. Galiausiai, nustojau mėginti.
Visai neseniai netikėtai atradau šių mėsos kukulių ir padažo receptą. Ir po tiek metų bandymų galiu drąsiai sakyti pagaliau pavyko. Geresni nei mamos vaikystės kotletai. Kuklumu šiuo atveju nepasižymiu, bet koks skirtumas!
Patiekalas vertas išbandymo. Patikrintas daugybę kartų. Patinka visai mūsų šeimai. Man imponuoja ne tik skonis, bet ir sudėtis. Jautiena, mano požiūriu vertingesnė mėsa, nei kiauliena, todėl stengiuosi, kuo dažniau ją  įtraukti į mūsų racioną. Mėginu vis naujus įvairesnius 'family friendly' receptuskad ir dukra noriai valgytų. Čia vienas iš naujai atrastų. Bus ir daugiau.

Patarimai, pastebėjimai. Receptui reikia japoniškų 'Panko' džiūvėsėlių. Prisipažinsiu, nuolat angliškuose receptų knygose matydavau minimus 'Panko' džiūvėsėlius, tačiau net neįsivaizdavau, kaip jie atrodo, nepirkau, negaminau, nevalgiau. Pirmą kartą išmėginau būtent dėl šio recepto. Tiek patiko, kad įtraukiau į savo 'must have' spintelės produktų sąrašą. Kuo jie skiriasi nuo įprastų džiūvėsėlių? Panko džiūvėsėliai malami be plutelės ir didesniais gabaliukais. Jei juos naudosite mėsai apvolioti, džiūvėsėliai prigers mažiau riebalų, o plutelė bus traškesnė.
Šįkart pirkau tokius, bet esu pirkusi ir kitų firmų. Man didelio skirtumo nėra.



Paprasti džiūvėsėliai čia netinka. Su įprastais smulkiais pirktiniais džiūvėsėliais bus neskanu!
Jei nerasite pirkti japoniškų džiūvėsėlių, vietoj jų naudokite šviežios baltos duonos trupinius. Paimkite šviesios baltos duonos (batono), susmulkinkite smulkintuvu ir tuos trupinius naudokite pagal receptą.
Receptas puikiai tinka ir vien kiaulienai. Jei jautiena per brangu, gaminkite vien iš maltos kiaulienos.
Žinau, daug kas paskaitęs receptą, pasukios pirštą prie smilkinio: 'kam tie prieskoniai - muskatas ir prieskonių mišinys, dažniau naudojamas kalėdiniams kepiniams nei mėsos patiekalams' ir valio, jei esate konservatyvūs, jie jums nereikalingi. Aš prieskonius dedu ir man patinka.
Aš kukulius visada tiekiu su virtais makaronais, bet tinka ir bulvės, bulvių košė.
Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.
Mano recepto ir skonio vertinimas. 5/5. Tobula, būtinai kartosiu. Gaminau daug kartų.



Švediški mėsos kukuliai
Receptas adaptuotas iš Laura in the Kitchen

Ingredientai
1 puodelis - 250 ml


450 g liesos maltos jautienos
450 g maltos kiaulienos
1 vidutinio kiaušinio
2/3 puodelio (165 ml) japoniškų ('Panko') džiūvėsėlių
1/4 (60 ml) puodelio pieno
1 svogūnas, smulkintas
1/4 šaukštelio muskato
1/4 šaukštelio prieskonių mišinio (cinamonas, muskatas, imbieras ir kt.)
4 šaukštai (60 g) sviesto
4 šaukštai (30 g) miltų
1 šaukštas saulėgrąžų aliejaus
3 puodeliai (750 ml) jautienos sultinio
1/2 puodelio (125 ml) grietinės
Saujelė kapotų šviežių petražolių


Gaminimo eiga
  1. Džiūvėsėlius užpilkite pienu ir palikite išbrinkti. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto ir apkepinkite svogūną, kol suminkštės apie 5 minutes, paskaninkite druska.  Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite likusius prieskonius ir atvėsinkite.
  2. Dubenyje sumaišykite jautieną, kiaulieną, džiūvėsėlių mišinį, apkeptus svogūnus, kiaušinį, druską ir pipirus. Suformuokite 30 nedidelių kukulių.
  3. Į tą pačią keptuvę, kur kepė svogūnai, pilkite šaukštą aliejaus ir iš abiejų pusių apkepkite kukulius, kol paruduos (visiškai iškepti nereikia). Kukulius išimkite iš keptuvės.
  4. Toje pačioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite miltus ir nuolat maišydami 30 sekundžių pakepkite, kad dingtų žalių miltų skonis. Supilkite sultinį, sudėkite mėsos kukulius ir virkite apie 10-15 minučių, kol kukuliai visiškai išvirs.
  5. Įmaišykite grietinę ir petražoles. Dar porą minučių pavirkite.
  6. Tiekite su virtais makaronais ar bulvių koše.


    Very delicious Swedish Meatballs recipe.

    Swedish Meatballs
    Recipe adapted from Laura in the Kitchen

    Ingredients
    1 cup - 250 ml

    450 g lean ground beef
    450 g ground pork
    1 medium egg
    2/3 cup (165 ml) Panko breadcrumbs
    1/4 cup (60 ml) milk
    1 onion, diced
    1/4 tsp nutmeg
    1/4 tsp all spice
    4 tbsp  (60 g) butter
    4 tbsp (30 g) plain flour
    1 tbsp vegetable oil
    3 cups (750 ml) beef stock
    1/2 cup (125 ml) sour cream
    Some chopped parsley

    Instructions
    1. Pour the milk over the breadcrumbs and set aside. In a large skillet, add 1 tbsp of butter, along with the onion and some salt, saute for about 5 minutes, remove from the heat, stir in the nutmeg and all spice then set aside on a plate to cool.
    2. In a large bowl, add the ground beef and pork, cooked onion mixture, panko mixture, egg, salt and pepper, mix together well and form into 30 meatballs.
    3. In the same skillet, add 1 tbsp of vegetable oil, sear the meatballs on both sides, then remove them to a plate.
    4. Melt the remaining butter in the skillet, stir in the flour and cook for 30 seconds stirring the whole time, add the beef stock, bring to a boil then add the meatballs back in and simmer for about 10 to 15 minutes or until the meatballs are fully cooked through.
    5. Stir in the sour cream and chopped parsley. Cook for several minutes.
    6. Serve with cooked pasta or mashed potatoes.

    2 komentarai :

    Samčio užrašai rašė...

    Čia ne iš kulinarinio žurnalo imtas receptas?Nes aš gavau dovanų žurnalą maisto ir lygiai toks receptas buvo.Išbandžiau...Tikrai primena vaikyste ir skonis gerulis, tik aš vien su kiauliena dariau.

    Baking Secrets rašė...

    Kokio zurnalo? Lt? Lietuvisku neskaitau ☺️ Is anglisko puslapio cia 😜 Yra nuoroda is kur 😇

    Printfriendly